Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Λαζάνια με σπανάκι και ροκφόρ

 Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με λαζάνια, σπανάκι, τυριά και ελαφριά μπεσαμέλ.Καταλληλη συνταγή για πρώτο πιάτο.
Υλικά
Χρειαζόμαστε ένα σκεύος που να χωράει 6 φύλλα λαζάνια στη κάθε στρώση
  • 1 πακέτο λαζάνια με σπανάκι ή λευκά
  • 600 γρ. σπανάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 130 γρ ροκφόρ (ή μπλέ τυρί)
  • 130 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 130 γρ γκούντα τριμμένο για την επιφάνεια
  • άνηθο
για την ελαφριά μπεσαμέλ
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Σε μια πλατειά κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί και το αποσύρουμε σε ένα πιατάκι.
  3. Στο ίδιο σκεύος βάζουμε το βούτυρο και το σπανάκι χοντροκομμένο, να σωταριστεί.Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλατοπίπερο και τον άνηθο. Όταν το σπανάκι μαραθεί, ρίχνουμε τοκρεμμύδι, το ροκφόρ, το ανθότυρο και μετά απο λίγο την κρέμα γάλακτος.Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε την ελαφρια μπεσαμέλ:
  1. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο, προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα.
  4. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.Όταν δέσει είναι έτοιμη.Πρέπει να μείνει αραιή.
Στρώσιμο
  1. Ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ στο πάτο του ταψιού
  2. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια.
  3. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές απο το σπανάκι και ανάμεσα τους μερικές κουταλιές απο την μπεσαμέλ.
  4. Ακολουθεί 2η στρώση λαζάνια, βαλμένα τώρα σταυρωτά σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης στρώσης.
  5. Πάλι  μπεσαμέλ όχι σε ομοιόμορφη στρώση και ανάμεσα ανθότυρο.
  6. Μια 3η στρώση λαζάνια (και πάλι σταυρωτά με τα προηγούμενα).
  7. Και πάλι, ρίχνουμε μερικές κουταλιές απο το σπανάκι και ανάμεσα τους μερικές κουταλιές απο την μπεσαμέλ.
  8. Μια τελευταία στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ και απο πάνω τυρί γκούντα.
  9. Ραντίζουμε με λίγο νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  10. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 30 λεπτά.Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα (περίπου) 10 λεπτά να πάρει χρώμα.Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε τουλάχιστον 1/2 ώρα μέχρι να το σερβίρουμε για να κόβονται καλά τα κομμάτια
Δημοσίευση σχολίου