Κουλουράκια αμμωνίας πασχαλινά

Παραδοσιακά κουλουράκια αμμωνίας.Με βανίλια Αφράτα και υπέροχα.

Υλικά 

  • 700 - 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 15 γ. αμμωνία
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 2 βανίλιες
  • αυγό με λίγο γάλα ( για το άλειμμα)

Πως φτιάχνονται

  1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα ασπράδια τα χτυπάμε με το μίξερ σε σφικτή μαρέγκα και τα αφήνουμε να περιμένουν.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη , να γίνουν μια ωραία άσπρη κρέμα .
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ζεσταίνουμε  ελαφρά το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την αμμωνία ενώ είμαστε πάνω από το μπολ, θα αφρίσει αρκετά να μην μας χυθεί έξω.Ανακατεύουμε .
  5. Συνεχίζουμε βάζοντας αλεύρι εναλλάξ με ασπράδια ανακατεύοντας με το γάντζο ή με το χέρι μας. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί ώστε να μπορέσουμε να πλάσουμε τα κουλουράκια, περίπου μισή ώρα.
  6. Φτιάχνουμε κορδόνια ίσου πάχους και ίσου μήκους για να έχουμε ισομεγέθη κουλουράκια.
  7. Τοποθετούμε σε ρηχά ταψιά (λαμαρίνες) που τους έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα .
  9. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 160 σε αερόθερμο ή 170 στις αντιστάσεις για 20 με 30 λεπτά.