πως καθαρίζουμε αγκινάρες;

Στην Ιταλία αγαπούν πολύ τις αγκινάρες, γι αυτό και έχουν ειδικό μαχαίρι για το καθαρισμα τους,
Εμεις ας χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι μικρό κοφτερό.. 

Χρειαζόμαστε λεμόνια , ενα μεγάλο σκεύος με νερό και λεμόνι μεσα στο οποίο θα ρίχνουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες .Ενα ζευγάρι γάντια για να μην μαυρίσουν τα χέρια μας .(Εναλλακτικά περνάμε τα χέρια μας με λεμόνι , θα μαυρίσουν λιγότερο).
Μην θανατώσετε την αγκινάρα κόβοντας την κάθετα και αφήνοντας μόνο το κουπάκι όπως βλέπουμε τις κατεψυγμένες . Εγκλημα . Μην πετάτε όλο το κοτσάνι . Το κοτσάνι στα 2-3 δαχτυλα κοντα στην αγκινάρα, αν το ξεφλουδίσετε ειναι πολυ τρυφερό .
Κρατάμε την αγκινάρα  στο ένα χερι.Αρχίζουμε και βγάζουμε μερικά απο τα έξω φύλλα που είναι σκληρά. 
Όταν δουμε φύλλα ανοιχτόχρωμα στο κάτω μέρος σταματάμε να βγάζουμε άλλα .Παίρνουμε το μαχαίρι στο δεξι χέρι και απο καθε φυλλο κόβουμε το σκληρό μέρος , περιστρέψουμε την αγκινάρα , πάμε στο επόμενο φυλλο κλπ. 
Κόβουμε την αγκινάρα στη μέση, βγάζουμε το χνουδι απο την καρδια με τη μυτη του μαχαριού .Τρίβουμε την αγκινάρα με λεμόνι.
Ρίχνουμε την καθαρισμένη αγκινάρα στο σκεύος με το νερο για να μην μαυρίσει.