Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Κουλουράκια πασχαλινά


Τα ωραιότερα πασχαλινά κουλουράκια . Τραγανά , αρωματικά και όχι "πνιγμένα" στο πολύ αλευρι. Ζύμη που πλάθετε εύκολα .Φτιάξτε τα να μυρίσει το σπίτι "μαμά" .
 Σας δίνω δύο παραλλαγές στο ίδιο θέμα .
Η 1η έχει λιγότερο βούτυρο και γάλα .
Φέτος έφτιαξα τη 2η .(φωτο)



  1η συνταγή
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη   (περιπου 400γρ)
 2η συνταγή
500γρ ζάχαρη
4 αυγά 4 αυγά
250 γρ βούτυρο 500 γρ βούτυρο
½  φλυτζ. γάλα
½ φλυτζ χυμό πορτοκάλι ¾  φλυτζ  χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ. γλ. baking powder 1 κ. σ.κοφτή  baking powder
2 βανίλιες 2 βανίλιες
½ κ.γλ. σόδα 1 κ.γλ. κοφτή σόδα
πρέζα αλάτι


1 κιλό αλεύρι μαλακό
 
πρέζα αλάτι

1200  γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

Επι το έργον

  1.  Ζεσταίνουμε πολυ λιγο το βούτυρο, το ριχνουμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν κρέμα.
  2.  Προσθέτουμε ένα ενα τα αυγα συνεχίζοντας το χτύπημα (πιο αργά) τώρα.
  3.  Βάζουμε το ξύσμα και τις βανίλιες, ελάχιστο αλάτι.
  4. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, θα φουσκώσει αρκετά και τη ρίχνουμε στο μίγμα.(Ρίχνουμε το γάλα) .    Τέλος με το χτύπημα
  5. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι μας.
  6. Περιμένουμε λίγο να τραβήξει το αλεύρι τα υγρά του μίγματος και  προσθέτουμε αλεύρι κουταλιά  κουταλιά. Μπορεί να χρειαστεί άλλα 200 γρ  .Επ' ουδενί περισσότερο SOS
  7. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1/2 ώρα . Θα γίνει πιο σφιχτό και ευκολόπλαστο.
  8. Αν θέλουμε αλείφουμε τα κουλουράκια με κρόκο αυγού στον οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά νερό και μια πρέζα ζάχαρη.
  9. Ψήσιμο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτα.
Καλή επιτυχία 




Δημοσίευση σχολίου