Κοτόπουλο με ρύζι και μανιτάρια στη γάστρα



Ωραίο φαγητό, για μικρούς και μεγάλους,  νόστιμο και πολύ ελαφρύ. Αρωματίστε το απλόχερα και γευτείτε το.

Υλικά 
  • 1 κοτόπουλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι με 5 καρφάκια γαρύφαλλο πάνω του
  • 4 φλυτζανια του τσαγιου ρύζι (καρολίνα κατα προτίμηση)
  • θυμάρι, ρίγανη, φρέσκα κλαδάκια καλύτερα
  • πάπρικα γλυκιά
  • πιπέρι, τσίλι σκόνη
  • 3-4 σκελίδες  σκόρδο
  • χυμό απο 2 λεμόνια και το ξύσμα τους
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • νερό
  • μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φετάκια

Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε στη μέση.
  2. Σε μια βαθειά κατσαρόλα βάζετε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό σχεδόν να σκεπάζει το κοτόπουλο και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Οταν αρχίσει το πηρούνι να περνα στο κρέας αλλα να κρατάει ακόμα, κλείνετε τη φωτιά και  αποσύρετε απο το μάτι .
  3. Έχετε ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 200 C.
  4. Ετοιμάζετε ένα μίγμα με το θυμάρι, τη ρίγανη, 2 σκελίδες σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, τα πιπέρια και λίγο λαδι .
  5.  Παίρνετε τη γάστρα και βάζετε μέσα το κοτόπουλο με την εξωτερικό μέρος προς τα πάνω.Το πασαλείβετε καλά με το μίγμα που φτιάξατε προηγούμενα.Βαλτε σκόρδο στα χοντρά κομμάτια ανοίγοντας μια τρυπουλα.
  6. Ξεπλένετε το ρύζι με κρύο νερό και το ρίχνετε γύρω απο το κοτόπουλο.
  7. Αν θέλετε βάζετε και το κρεμμύδι.
  8. Μετράτε 6 φλυτζάνια απο το ζωμό και το ρίχνετε στο ρύζι .Βάζετε αλάτι και πιπέρι , χυμό και ξύσμα λεμονιού και σκόρδο. Ανακατεύετε το ρύζι.

  9. Περιχυστε με λίγο λάδι.

  10. Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε στο φούρνο.Σε περίπου 10 λεπτά ελέγχετε αν χρειάζεται και άλλο λίγο ζωμό ή ζεστό νεράκι.
  11. Σε λίγο, όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε τα μανιτάρια που έχετε ετοιμάσει εν τω μεταξύ:   Σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι ρίχνετε τα μανιτάρια με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Τα σωτάρετε  ανακατεύοντας τα. Οταν είναι ετοιμα , αποσύρετε το τηγάνι απο τη φωτιά.
  Ξαναβάζετε το φαγητό μέσα στο φούρνο χωρίς καπάκι για να πάρει χρώμα