Άγρια χόρτα (ψιλικά) γιαχνί

Η νοστιμιά της απλότητας. Ένα πεντανόστιμο λαδερό φαγητό, τόσο εύκολο να φτιαχτεί κάποτε, τόσο δύσκολο σήμερα.
Στην Κεφαλλονιά το φαγητό αυτό λέγεται τσιγαριά.













Φτιάχνεται με μια ποικιλία άγριων αρωματικών χορταρικών και τρυφερών βλασταριών. Με ότι βρίσκουν οι νοικοκυράδες απο τα πέριξ, ανά εποχή.
Ετσι το καλοκαίρι έχει και βλαστούς απο κολοκυθιές, κολοκυθανθούς κλπ.
Αυτή η ποικιλία χορταρικών στην Πάτρα λέγεται ψιλικά, πωλούνται -ευτυχώς - στην λαϊκή αγορά σχεδόν έτοιμα για μαγείρεμα
Μαγειρεύονται και με σουπιές, γίνονται χορτόπιτα, με ρύζι ....
 
                 Ψιλικά
Υλικά1 κιλό χορταρικά-ψιλικά
2 κρεμμυδάκια πράσινα
2 σκελίδες σκόρδου
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
λάδι, αλάτι , πιπερι
Πως φτιάχνεται 
Προετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε τα χορταράκια απο ρίζες , ξερά ή μαραμένα φύλλα και τα βάζουμε σε μπόλικο δροσερό νερό και τα αφήνουμε .Έτσι θα κατακαθίσει το χώμα και θα πλυθούν εύκολα Μετα απο λίγο αλλάζουμε το νερό , 
  2. εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε σε φετούλες τα κρεμμυδάκια .
  3. Καθαρίζουμε το σκόρδο .
  4. Ξαναγυρίζουμε στα χόρτα και αποτελειώνουμε το πλύσιμο .Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  5. Κόβουμε σε κομμάτια τα χόρτα .
Μαγείρεμα
  1. Βαζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα λίγο λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για λίγο.
  2. Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα ανακατεύουμε .Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Προσθέτουμε νεράκι, να τα σκεπάσει, 2 κουταλιές πελτέ , ανακατεύουμε .
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
  6. Πρέπει να μείνει με το λαδάκι του .Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται απο τα χόρτα.
Σερβίρεται με τυρί φέτα, καλό ψωμί και κρασάκι .