Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Ζύμη για τάρτα αλμυρή

Είναι μια ωραία βάση , για μεγάλη ταρτιέρα 27 εκ . , έτοιμη να δεχτεί τη γέμιση της αρεσκείας σας . Αρχικά φτιάξτε γέμιση ακολουθώντας κάποια συνταγή . Μετά τολμήστε και αυτοσχεδιάστε.

υλικά:

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
λίγο αλάτι

1 στάδιο  Πλάσιμο ζύμης
  1. Σε ένα σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι .
  2. Ανάμεσα στα δάχτυλα μας τρίβουμε το βουτυρο με το αλευρι να γίνει  σαν τρίμμα
  3. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό
  4. Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει  μια ομοιογενής ζύμη.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την Βάζουμε στο  ψυγείο για μία ώρα .
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε φύλλο πάχους ½ εκ περίπου.
  7. Παίρνουμε μια ταρτιέρα  ( 27 εκ ) , την αλείφουμε με λίγο βούτυρο και στρώνουμε τη ζύμη.
  8. Φτιάχνουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα , κόβουμε τα περισσεύματα  , ετσι ώστε να εχουμε ένα καλό τελειωμα ( περνώντας ένα μαχαίρι εφαπτομενικά γύρω γύρω).
2 στάδιο    Πρόψηση ζύμης
  1. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε πάνω του ρύζι ή φασόλια μεχρι να γεμίσει σχεδόν όλο το εσωτερικό .Αυτό το κάνουμε για να μην αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει καθώς θα ψήνεται .
  2. Βάζουμε σε προθερμασμένο φουρνο  στους 170° C για 15 λεπτά περίπου.
  3. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος του  και βάζουμε ξανά στο φουρνο  για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά παντού η ζύμη.
3 στάδιο  Γέμιση - Ολοκλήρωση ψησίματος 

Βγάζουμε απο το φούρνο και βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας  και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί η γέμιση (ανάλογα με τη συνταγή ).

...................
  • Μπορεί η ζύμη ωμή να διατηρηθεί και στην κατάψυξη   για 1 μήνα

  • Μπορούμε να εκτελέσουμε το 1 και το 2 στάδιο απο προηγούμενη μέρα και να την αποτελειώσουμε την επόμενη .

Πηγή 
Την αναλογία των υλικών την πήρα απο τη σελίδα του  Γ.Λουκάκου
Δημοσίευση σχολίου