Οσομπούκο με ρύζι

 Κότσι μοσχαρίσιο που  συνοδεύεται από ένα κίτρινο (λόγω του κρόκου Κοζάνης) ρύζι μπασμάτι. Παραλλαγή ιταλικής συνταγής

Εύκολο και πεντανόστιμο .



Υλικά

  1. 4-5 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο (ανάλογα το μέγεθος)
  2. 3 καρότα σε τετραγωνάκια
  3. 1 κρεμμύδι μέτριο σε τετραγωνάκια
  4. 1-2 μικρά πράσα (φετάκια από το άσπρο μέρος)
  5. 1-2 σκελίδες σκόρδο
  6. σέλινο (όχι πολύ ψιλοκομμένο)
  7. 1 μεγάλη κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  8. νερό
  9. δαφνόφυλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι
  10. ελαιόλαδο
  11. για το ρύζι :
  12. 2 κούπες ρύζι μπασμάτι
  13. περίπου 4,5 κούπες ζεστό νερό
  14. 1 κρεμμύδι μέτριο
  15. κρόκο Κοζάνης (1 φακελάκι ή μερικά νηματίδια)
  16. ελαιόλαδο
  17. 1 κουταλιά βούτυρο κρύο
  18. 1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
  19. για την γκρεμολάτα:
  20. σκελίδες σκόρδου,
  21. ξύσμα λεμονιού,
  22. μαϊντανός

Πως φτιάχνεται

1. Σε μία χύτρα σοτάρουμε το κρέας σε λίγο ελαιόλαδο και το αποσύρουμε σε μια πιατέλα.Αφαιρούμε το λάδι αυτό,Προσθέτουμε νέα ποσότητα ελαιόλαδου για να σοτάρουμε τα λαχανικά, λίγα λίγα.Το σκόρδο το βάζουμε τελευταίο.

2.Στη συνέχεια γυρίζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.Βάζουμε και τον πελτέ και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε λιγάκι προσεκτικά, δεν θέλουμε να διαλυθεί το κρέας γι αυτό προσέχουμε λίγο τη θέση της κάθε φέτας.(Για πιο σίγουρα αποτελέσματα μπορείτε να δέσετε την φέτα περιμετρικά με σπάγκο).

3.Συμπληρώνετε ζεστό νεράκι να καλύπτει το κρέας, σκεπάζετε τη χύτρα.Αν είναι χύτρα ταχύτητας θα γίνει πιο γρήγορα.Ειδάλλως θέλει χαμηλή φωτιά για να μην χάσετε την ωραία σάλτσα των λαχανικών.

4.Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί λίγο, βάζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κρόκο.

5. Στη συνέχεια το ρύζι και το αφήνετε να γυαλίσει λίγο ανακατεύοντας.
Στη συνέχεια το ρύζι και το αφήνετε να γυαλίσει λίγο ανακατεύοντας.

6. Αλατοπιπερώνετε.Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το ζεστό νερό, ανακατεύετε και ξανά λίγο νερό και ανακάτεμα. Όλη η διαδικασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

7.Όταν γίνει το ρύζι και το αποσύρετε από την φωτιά ρίχνετε το βούτυρο και μετά την παρμεζάνα.

8.Βάζετε με μια επιφάνεια κοπής το σκόρδο και το κόβετε.Από πάνω του βάζετε ξύσμα λεμονιού και μια ποσότητα μαϊντανού σε λοφάκι και τα ψιλοκόβετε.

9.Σερβίρετε τη μερίδα το κρέας με γύρω τη σάλτσα του, δίπλα το ρύζι και πάνω σε όλα τον αρωματισμένο μαϊντανό.