Παντζάρια βραστά

Ένα απο τα ανοιξιάτικα λαχανικά είναι και τα παντζάρια, ευεργετικότατα για τον οργανισμό.Αγοραστε φρέσκα παντζάρια, βράστε τα, όχι μόνο τους βολβούς αλλά και τα φύλλα και απολαύστε τα.

Υλικά
  • 1 κιλό παντζάρια 
  • αρκετό νερό
  • αλάτι 
  • ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο  για το σερβίρισμα
 Πως φτιάχνονται
  1. Κόβουμε τα παντζάρια ξεχωρίζοντας το βολβό απο τα φύλλα.
  2. Τους βολβούς τους καθαρίζουμε εξωτερικά όπως ένα μήλο.Αν είναι μεγάλοι τους κόβουμε σε κομμάτια.Τους χαράζουμε ελαφρά για να βράσουν πιο καλά.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους βολβούς και προσθέτουμε τόσο κρύο νερό όσο να τους σκεπάζει και λίγο παραπάνω.
  4. Αν έχουμε χύτρα ταχύτητας τους βράζουμε περίπου 8 λεπτά απο τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα.Αν έχουμε απλή κατσαρόλα την σκεπάζουμε και αφήνουμε τους βολβούς να βράσουν μέχρι τη στιγμή που όταν τους τρυπάμε με ένα πηρούνι βρίσκουμε μειωμένη αντίσταση.
  5. Εν τω μεταξύ έχουμε κόψει τα φύλλα στα δύο και τα έχουμε πλύνει καλά.Τα προσθέτουμε στους βολβούς.Αλατίζουμε, ξανασκεπάζουμε την κατσρόλα.
  6. Μετα απο λίγο όταν κάτσουν τα φύλλα αρκετά,  ανακατεύουμε ώστε να μπουν όλα μεσα στο ζωμό που βράζει. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμα (ο χρόνος εξαρτάται απο το πόσο τρυφερά είναι).
  7. Βγάζουμε σε ένα πυρέξ ή μια πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα.
  8. Μπορεί ο καθένας να πάρει στο πιάτο του φύλλα και βολβούς κατα την προτίμησή του.Κόβουμε τους βολβούς σε φετάκια, προσθέτουμε λάδι, ξύδι και φετάκια σκόρδο στο κάθε πιάτο.Αν μας περίσσέψουν καλό είναι να μην έχουν σκόρδο.
  9. Μπορούν να φαγωθούν ως σαλατα αλλά και ως γεύμα.Συνοδεύονται πολλές φορές απο σκορδαλιά.