Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Μπιφτέκια

Αφράτα μπιφτέκια με λίγα υλικά (βασική συνταγή) και μια πιο εμπλουτισμένη εκδοχή.Εύκολα και γρήγορα.Στο γκρίλ ή στο φούρνο με πατάτες.

 Υλικά (για 8-10 μπιφτέκια)
Βασική συνταγή
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (ή 1/2 κιλό μοσχαρίσιο + 1/2 κιλό χοιρινό)
  • περίπου 450-500 γρ ψωμί μουλιασμένο σε νερό καλά στιμμένο
(χρησιμοποιούμε μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τόστ ή φρυγανιές ή παξιμάδια)
  • αλάτι (αρκετό) και πιπέρι ,ρίγανη 
  • 4-5 κ.σ.λάδι
Επιπλέον υλικά (οτι θέλουμε ή και όλα)
  • 2 αυγά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και  σωταρισμένο ελαφρά στο τηγάνι 
  • (οχι ωμό στον κιμά κατευθείαν)
  • αρκετά φυλλαράκια δυόσμο
  • φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ή μια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Πως φτιάχνονται 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και την ψίχα του ψωμιού καλά στιμμένη.
  2. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι , τα αρωματικά, το λάδι και οτι άλλο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά για 2-3 λεπτά..
  3. Αφήνουμε το μπόλ σκεπασμένο στο ψυγείο για 5-10 λεπτά.
  4. Αν θέλουμε  σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τις πατάτες.Πως φτιάχνονται δείτε εδώ ή εδώ.
  5. Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε τα μπιφτέκια 
  6.  Αν φτιάξουμε μόνο μπιφτέκια τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνο (που την λαδώνουμε λίγο με την παλάμη μας για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια) στο γκρίλ για 10 λεπτα συνολικά.
Ειδάλλως :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μια ώρα.
  2. Στη μισή ώρα βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο ανακατεύουμε τις πατάτες και γυρνάμε τα μπιφτέκια
  3. Λίγο πριν τα βγάλουμε απο το φούρνο μπορούμε να τους βάλουμε μια φέτα τυρί στο καθένα ή το καλοκαίρι μια φέτα φρέσκιας ντομάτας.

Δημοσίευση σχολίου