Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Πεϊνιρλί με κιμά


Κιμάς και τυρί στο φούρνο....Γρήγορο και γευστικό, με εύκολη αφράτη ζύμη.Ωραία ιδέα για βραδινό των παιδιών.Μπορείτε να βάλετε αντι για κιμά ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες.

Υλικά
Για τη ζύμη
  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό ελαφρά χλιαρό (αν ειναι περισσοτερο ζεστό θα καταστρέψει τη μαγιά)
  • 1 ή 1,5 κουταλ.γλυκού αλάτι
Για τον κιμά
  • 350γρ κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ 
  • μισό ποτήρι νερό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα
  • λίγο μαϊντανό
Για τα πεϊνιρλί
  • ντομάτα πελτέ
  • 300γρ τυρί γκούντα ή κασέρι
  • ελαιόλαδο
Πως φτιάχνονται
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπωλ μαγιά, ζάχαρη και το νερό.(Οχι το αλάτι τωρα).Αφήνουμε λίγο, περίπου 3-4 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά .Την βοηθά η ζάχαρη γι'αυτό μην την παραλείψετε.Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και δουλεύουμε λίγη ωρα τη ζύμη με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο. Δεν βάζουμε άλλο αλεύρι.
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
  • Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι , μετα βάζουμε και το σκόρδο. Μόλις αρωματισθεί το λάδι απο το σκόρδο βάζουμε και το κιμά, ανακατεύουμε να χάσει το κόκκινο χρώμα του. 
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, οχι πολύ ώρα.Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό,σβήνουμε την φωτια και το  αφήνουμε πάνω στη σβηστή εστία.(Δεν θέλουμε να εχει υγρά, αλλά προσοχή μην σας καεί).
Ανοίγουμε το ζυμάρι
  • Εν τω μεταξύ έχουν περάσει τουλαχιστον 15 λεπτά και το ζυμάρι είναι έτοιμο. 
  • Αλευρώνουμε πρώτα τα χέρια μας, την επιφάνεια του πάγκου και πιάνουμε το ζυμάρι.Χωρίζουμε σε 5-6 μπαλάκια, ή σε περισσότερα.Το κάθε ένα θα δώσει 1 πεϊνιρλί.
  • Παίρνουμε ένα ζυμαράκι και με τον πλάστη του δίνουμε μακρόστενο σχήμα 18-20 εκατοστά.Γυρίζουμε τις μακριές πλευρές προς τα μέσα 1 εκατοστό περίπου ώστε να σχηματιστεί ένα "τοίχωμα".Μαζεύουμε τις στενές μεριές σε μυτούλα.Αυτό το βαρκάκι είναι έτοιμο για γέμισμα.
  • Το βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε μια κουταλίτσα πελτέ στο εσωτερικό, απο πάνω βάζουμε τον κιμά στεγνό, χωρίς υγρά Καλύπτουμε με τυρί και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 με 200 βαθμούς, 15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).