Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα


Το κομμάτι κόπηκε ενώ η τάρτα ήταν ακόμα ζεστή..
Μετά απο 1 ώρα δεν υπήρχε ψίχουλο!!
Τάρτα εξαιρετικής γεύσης και επαγγελματικής εμφάνισης . 
Επισης :
  • Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπισκοτάκια.
  • Την κρέμα λεμονιού μπορείτε να την σερβίρεται και μόνη της σε ατομικά μπολ .
Μετά απο πολλούς πειραματισμούς και αφου συνδύασα διάφορες εκδοχές  που βρήκα στο διαδίκτυο , ιδού η πρόταση μου :

Για την ζύμη της τάρτας
300  γρ.  αλεύρι  μαλακό 

100 γρ. ζάχαρη  άχνη
200 γρ.  βούτυρο  παγωμένο σε κομματάκια
1 αυγό
2 -3 κουταλιές σούπας  νερό παγωμένο ( λίγο, για να γίνει ελαστική η ζύμη)

Για την κρέμα λεμονιού 

70 γρ.  κορν φλαουρ
230 γρ. ζάχαρη 
 125 ml  χυμό λεμονιού φρέσκο 
300 γρ.  νερό 
2 κουταλάκια γλυκού  ξύσμα λεμονιού
3 κρόκοι αυγού            (τα ασπράδια τα χρησιμοποιούμε στην μαρέγκα) 
60γρ.  ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για την μαρέγκα
 ( το μπολ που θα φτιάξουμε την μαρέγκα ,  να μην έχει λιπαρά υπολείμματα). 
Τα 3 ασπράδια  σε θερμοκρασία δωματιου  .(Προσοχή !!να μην υπάρχει καθόλου κρόκος στα ασπράδια)
μια βανίλια
σταγόνες λεμονιού
115 γρ.  ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 1ο στάδιο 
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο και το πλάθουμε λίγο.
Θα γίνει σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να πλάθουμε, οχι πολυ ώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό για να το δουλεύουμε καλύτερα.Ολα αυτα τα κάνουμε γρήγορα . 
Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.

Όσο περιμένουμε τη ζύμη , φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού. 

  2ο στάδιο
Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα κατσαρολάκι.
 Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται σαν ζελές. Δεν σταματάμε να  ανακατεύουμε το μίγμα. 
Όταν έχει πήξει πολύ, κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει... και ρίχνουμε το αυγό. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ!
Όταν έχει ομογενοποιηθεί και έχει γίνει λεία η κρέμα , την αφήνουμε να κρυώσει τελείως σκεπασμένη για να μην κάνει κρούστα. 
  3ο στάδιο
Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο, αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και το απλώνουμε με τα χέρια. Μετά με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλο περίπου 30 εκατοστών (για ταρτιέρα 26 εκ) και όχι πααααρα πολύ λεπτό. Νορμάλ όσο είναι της τάρτας. 
 Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
Το βάζουμε τη ζύμη και  αφήνουμε να περισσέψει γύρω από το χείλος.
Κόβουμε τα περιττά.
Βάζουμε πάνω από τη ζυμη αντικολλητικό χαρτί και το εφαρμόζουμε καλά .
Από πάνω ρίχνουμε λίγο ρύζι να πάει σε όλη τη βάση . Ετσι δεν φουσκώνει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη , πετάμε το χαρτί και φυλάμε το  ρύζι  αφού κρυώσει για την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε τάρτα.
Ξαναψήνουμε για 15 ακόμα λεπτά. Επειτα  αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει τελείως.  
  4ο στάδιο
Φτιάχνουμε μαρέγκα  χτυπώντας μαζί τα ασπράδια από τα αυγά και σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα. Όταν κάνει κορυφές και γυρνάμε ανάποδα το μπωλ και δεν πέφτει, την πετύχαμε!  ( Η μαρέγκα δεν πρέπει να περιμένει).

Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από τη ζύμη μας και απλώνουμε να πάει παντού. Απο πάνω ρίχνουμε την μαρέγκα και απλώνουμε και αυτήν παντού.
Ψήνουμε
  • σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά, να πάρει χρώμα η μαρέγκα. 
  • Ή    στους 110-120 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.Η σιγοψημένη μαρέγκα διατηρείται περισσότερο 

Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Περιμένουμε τουλάχιστον 45 λεπτά πριν φάμε το πρώτο μας... δροσερό κομμάτι! 





Δημοσίευση σχολίου