Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα


Το κομμάτι κόπηκε ενώ η τάρτα ήταν ακόμα ζεστή..
Μετά απο 1 ώρα δεν υπήρχε ψίχουλο!!
Τάρτα εξαιρετικής γεύσης και επαγγελματικής εμφάνισης . Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο.Ξεκινηστε χαλαρά έχοντας αρκετό χρόνο διαθέσιμο.
Επισης :
  • Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπισκοτάκια.
  • Την κρέμα λεμονιού μπορείτε να την σερβίρετε και μόνη της σε ατομικά μπολ .
Μετά απο πολλούς πειραματισμούς και αφού συνδύασα διάφορες εκδοχές  που βρήκα στο διαδίκτυο , ιδού η πρόταση μου :

Για την ζύμη της τάρτας
300  γρ.  αλεύρι  μαλακό 

100 γρ. ζάχαρη  άχνη
200 γρ.  βούτυρο  παγωμένο σε κομματάκια
1 αυγό
2 -3 κουταλιές σούπας  νερό παγωμένο ( λίγο, για να γίνει ελαστική η ζύμη)

Για την κρέμα λεμονιού 

70 γρ.  κορν φλαουρ
230 γρ. ζάχαρη 
 125 ml  χυμό λεμονιού φρέσκο 
300 γρ.  νερό 
2 κουταλάκια γλυκού  ξύσμα λεμονιού
3 κρόκοι αυγού            (τα ασπράδια τα χρησιμοποιούμε στην μαρέγκα) 
60γρ.  ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για την μαρέγκα
 ( το μπολ που θα φτιάξουμε την μαρέγκα ,  να μην έχει λιπαρά υπολείμματα). 
Τα 3 ασπράδια  σε θερμοκρασία δωματιου  .(Προσοχή !!να μην υπάρχει καθόλου κρόκος στα ασπράδια)
μια βανίλια
σταγόνες λεμονιού
115 γρ.  ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 1ο στάδιο 
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο και το πλάθουμε λίγο.
Θα γίνει σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να πλάθουμε, οχι πολυ ώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό για να το δουλεύουμε καλύτερα.Ολα αυτα τα κάνουμε γρήγορα . 
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.

Όσο περιμένουμε τη ζύμη , φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού. 

  2ο στάδιο
Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα κατσαρολάκι.
 Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται σαν ζελέ.Δεν σταματάμε να  ανακατεύουμε το μίγμα. 
Όταν έχει πήξει πολύ, κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει... και ρίχνουμε τους κρόκους. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ!
Όταν έχει ομογενοποιηθεί και έχει γίνει λεία η κρέμα , την αφήνουμε να κρυώσει τελείως σκεπασμένη με μεμβράνη που την πατάμε λίγο να κολλήσει στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα. 
  3ο στάδιο
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόβουμε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα τους.Μετά με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλο περίπου 30 εκατοστών (για ταρτιέρα 26 εκ) και όχι πααααρα πολύ λεπτό. Νορμάλ όσο είναι της τάρτας. 
 Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
Βάζουμε τη ζύμη και  αφήνουμε να περισσέψει γύρω από το χείλος.
Κόβουμε τα περιττά περνώντας ένα μαχαίρι εφαπτομενικά στο χείλος της ταρτιερας.
Βάζουμε πάνω από τη ζυμη αντικολλητικό χαρτί και το εφαρμόζουμε καλά .
Από πάνω ρίχνουμε λίγο ρύζι ή όσπρια ( για βάρος) , να πάει σε όλη τη βάση . Ετσι δεν φουσκώνει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη , πετάμε το χαρτί και φυλάμε το  ρύζι  αφού κρυώσει για την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε τάρτα.
Ξαναψήνουμε για 15 ακόμα λεπτά. Επειτα  αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει τελείως.  
  4ο στάδιο
Φτιάχνουμε μαρέγκα  χτυπώντας μαζί τα ασπράδια από τα αυγά και σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα. Όταν κάνει κορυφές και γυρνάμε ανάποδα το μπωλ και δεν πέφτει, την πετύχαμε!  ( Η μαρέγκα δεν πρέπει να περιμένει).

Σύνθεση όλων των παρασκευων.

Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από τη κρύα ζύμη μας και απλώνουμε να πάει παντού. Απο πάνω ρίχνουμε την μαρέγκα και απλώνουμε και αυτήν παντού.Κανουμε κορυφουλες με ένα πηρούνι.
Ψήνουμε
  • σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά, να πάρει χρώμα η μαρέγκα. 
  • Ή    στους 110-120 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.Η σιγοψημένη μαρέγκα διατηρείται περισσότερο 

Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Περιμένουμε τουλάχιστον 45 λεπτά πριν φάμε το πρώτο μας... δροσερό κομμάτι!