Λαχανοντολμάδες



 Αλλιώς γιαπράκια. Με σάλτσα ντομάτας  ή αυγολέμονο, απλά καταπληκτικό φαγητό.Μοιάζει δύσκολο φαγητό αλλα δεν είναι.Διαλέξτε ένα μεγάλο μαλακό λάχανο και φτιάξτε τους.

Υλικά
1 λάχανο
600 γρ κιμα ( ανάμικτο μοσχαρίσιο-χοιρινό ή σκέτο μοσχαρίσιο)
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 αυγά (τα ασπραδια για τη γέμιση)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
αλάτι , πιπέρι , πάπρικα (προαιρετικά)
λίγο γαρύφαλλο σκόνη
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 κ.σούπας νερό ( για τη γέμιση)
 Σάλτσα
2 κρόκους αυγών
1 φλυτζ. γάλα
ζωμό απο το βράσιμο των λαχανοντολμάδων
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
χυμό απο 2 λεμόνια
1 κ.σ βούτυρο

Πως φτιάχνονται
 Για το λάχανο
Πρεπει πρωτα να βράσουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα .Αφαιρούμε με προσοχή πρώτα το κοτσάνι .Θα σχηματιστεί μια τρύπα σε σχήμα κώνου. Αυτή η μερια του λάχανου θα μπεί στον πάτο της κατσαρόλας .Ετσι το νερό θα μπορεί να μπεί μεσα στο λάχανο.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και βράζουμε το λάχανο για 8 με 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Στη συνέχεια και πάλι με προσοχή βγάζουμε το λάχανο σε ένα πλατύ σκεύος και περιμένουμε να κρυώσει.Το νερό που βράσαμε το λάχανο το φυλάμε , θα το χρειαστουμε αργότερα.
Για τη γέμιση 
Σε ένα βαθύ μπώλ βάζουμε τον κιμα.Τρίβουμε τα κρεμμύδια με τον τρίφτη πάνω απο τον κιμά.Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών, το λάδι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι πιπέρι, πάπρικα, το ρύζι , το νεράκι και ζυμώνουμε καλά.
Επιστρέφουμε στο λάχανο και αρχίζουμε να βγάζουμε τα φύλλα του με προσοχή.Τα εσωτερικά φύλλα μπορεί να χρειάζονται λίγο βράσιμο ακόμα , οπότε τα ξαναβάζουμε να βράσουν για λίγο.
Παίρνουμε ένα φύλλο (αν είναι μεγάλο το κόβουμε στη μέση).Αφαιρούμε το χονδρό μεσαίο μέρος το οποίο το βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα βάλουμε τους λαχανοντολμάδες.
Έτσι γεμίζουμε τον πάτο της κατσαρόλας με τα χοντρά κομμάτια του λάχανου ή με τα φύλλα της καρδιάς του λάχανου που δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα. 
Για να το κάνουμε ρολό-ντολμά:
 Βάζουμε στη μια  άκρη του φύλλου, μια κουταλιά της σούπας απο τη γέμιση.
Τυλίγουμε τη γέμιση μια φορά με το φύλλο λάχανου ρολλάροντας προς την άλλη πλευρά .
Κλείνουμε τα πλαϊνα προς τα μέσα και συνεχίζουμε το ρολλαρισμα .
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλους τους ντολμάδες.
Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κυκλικά , τον ένα δίπλα στον άλλο σφικτά, με το μέρος που τελείωσε το τύλιγμα προς τα κάτω. Ο τελευταίος ντολμάς μπαίνει στο κέντρο.Αν έχουμε και άλλους συνεχίζουμε και με άλλη στρώση απο πάνω.
Σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο (που να χωράει στην κατσαρόλα)  τους ντολμάδες (για να μην χοροπηδάνε στο βράσιμο και ξετυλιχτούν).Προσθέτουμε τώρα το νερό απο το βράσιμο του λάχανου, 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο , αλάτι πιπέρι, λίγο γαρύφαλο σκόνη και αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό.Πρέπει το νερό να σκεπάζει καλά το φαγητό.Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά στην αρχή, πιο χαμηλά αργότερα για περίπου 3/4 της ώρας.Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει τρυπώντας ένα ντολμά με πηρούνι.Όταν γίνουν βγάζουμε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα ή καλύτερα σε ένα πυρέξ.Αφήνουμε να "ξεκουραστούν" λίγο πριν τους σερβίρουμε και φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα , απλά τους αυγοκόβουμε  (με αυγολέμονο).
Για τη σάλτσα 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα στο οποίο έχουμε προηγουμένως ανακατέψει το κόρν φλαουρ.Το βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύουμε.Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αρκετό απο το ζωμό του φαγητού. Όταν πάει να δέσει ρίχνουμε και τους κρόκους των αυγών , ανακατεύοντας συνεχώς.Στο τέλος βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο.