Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Μανιταρόπιτα


Βελούδινη με ελαφριά μπεσαμέλ, γευστικότατη.Μπορεί να είναι ορεκτικό ή και γεύμα από μόνη της .Με μανιτάρια πλευρώτους ή σαμπινιόν.
Γέμιση 
  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μπορεί να είναι σαμπινιον και πλευρώτους )
  • μερικές φέτες μπέϊκον (προαιρετικά)
  • 2 καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο ξύδι βαλσαμικό ή κρέμα βαλσαμικού
  • λίγο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι
Ελαφριά μπεσαμέλ
  • 3κουτ. σουπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο (μπορεί να βάλετε και μαργαρίνη , στερείται όμως απο τη γεύση)
  • 1 1/2 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
  • 2 αυγά
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι , πιπέρι, πάπρικα
  • 2 ή 3 φλ. τσαγιού κασέρι ή γκούντα
1 πακέτο φύλλα (χωριάτικο ή κρούστας)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για άλλειμμα των φύλλων
  • σουσάμι , παπαρουνόσπορο αν θέλετε

1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά που θα βάλουμε στη γέμιση και τα αφήνουμε κατα μέρος.
     1. Δηλαδή :
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια (οχι στο μουλτι).
  • Ετοιμάζουμε τα καρώτα και τα τρίβουμε με το χοντρό μέρος του τρίφτη.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Το ίδιο και το σκόρδο.
  • Κόβουμε σε καρέ το μπέικον.
 2. Ζεσταίνουμε ενα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά λίγο πριν το βγάλουμε ρίχνουμε και το σκόρδο (οχι απο την αρχή γιατί καίγεται εύκολα) .
3. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
4. Στο ιδιο τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια με μισή κουταλιά βούτυρο , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σωταριστούν , ανακατεύοντας κατα διαστήματα .
5. Ρίχνουμε και τα καρότα.
6. Όταν δούμε οτι τα υγρά τους σχεδόν όλα απορροφήθηκαν ρίχνουμε το μπέϊκον να σωταριστεί και αυτό (δεν θέλουμε να κάψουμε τίποτα απο τα υλικά, γι αυτο προσέξτε τη φωτιά).
7. Σβήνουμε με 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό. 
8. Αποσύρουμε σε ένα πιάτο (οχι πάνω σε απορροφητικό χαρτί, αν τα αφήσουμε στο τηγάνι θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και αυτό δεν το θέλουμε).


2. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και αφήνουμε να ψηθεί λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια , μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα.
  3. Αποσύρουμε απο τη φωτιά ριχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα  ενω ανακατεύουμε συνεχώς .προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ξύσμα απο μοσχοκάρυδο .
  4. Έπειτα προσθέτουμε το τυρί . Ανακατεύουμε και πάλι .
  5. Ήρθε η ώρα να ενσωματώσουμε το μίγμα μανιταριών που έχουμε πρετοιμάσει .
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει, δεν θέλουμε να βάλουμε τη γέμιση ζεστή πάνω στα φύλλα . 
3. Συναρμολόγηση
  1. Παίρνουμε ένα ταψάκι .(Εκτιμούμε το μέγεθος του ανάλογα με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, θέλουμε πάχος περίπου 2 δαχτύλων για την πίτα ).
  2. Αλείφουμε με ελαιόλαδο  και στρώνουμε αρκετά φύλλα  έτσι να εξέχουν περιμετρικά απο το ταψί .
  3. Το τελευταίο φύλλο το αλείφουμε με ελαιόλαδο και αδειάζουμε τη γέμιση .
  4. Απλώνουμε με το κουτάλι για ομοιόμορφο πάχος.
  5. Γυρνάμε τα φύλλα πάνω στη γέμιση . Αν τα φύλλα δεν καλύπτουν όλη τη γέμιση , παίρνουμε λίγο φύλλο και ζαρώνοντας το ελαφρά το βάζουμε στο κέντρο. Περιχύνουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε με στρώσεις φύλλων στο μέγεθος του ταψιού περιχύνοντας με λίγο λάδι ανάμεσα τους .Χαράζουμε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια  με μυτερό μαχαίρι . 
  6. Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με λιγο νερό . Ρίχνουμε το σουσάμι .

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα .
Οταν τη βγάλουμε απο το φούρνο περιμένουμε περίπου 10-15 λεπτά να σφίξει λίγο η γέμιση και μετα την κόβουμε σε κομμάτια .



Δημοσίευση σχολίου