Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας και γιαουρτλού

 Θαυμάσιο φαγητό με "άρωμα" Μικράς Ασίας .Εννοείται οτι η κάθε προσφυγική οικογένεια θεωρεί ότι κατέχει την αυθεντική συνταγή . Άλλοι τα τηγανίζουν , άλλοι τα ψήνουν .Κάποιοι επιμένουν ακόμα στον ανάμικτο κιμά , αρνίσιο και μοσχαρίσιο .Όμως σε όλες τις συνταγές θα βρείτε ...κύμινο και σκόρδα . Ειδάλλως δεν είναι σουτζουκάκια ...Συνοδεύστε τα με ρύζι ,  πουρέ ή πατάτες τηγανητές. Μην παραλείψετε το γιαουρτλού .Υλικά (4 άτομα)

 Για τα σουτζουκάκια

  • 750 gr. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο (περασμένο απο τον τρίφτη ή το μούλτι) 
  • 4 σκελίδες σκόρδο (περασμένες απο την πρέσσα σκόρδου)
  • 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού ή 6 φρυγανιές (μουλιασμένες με 1 φλυτζ κόκκινο κρασί)
  • 1 αυγό  (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
 Για την σάλτσα
  • 500 gr. ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1-2 κουταλια σούπας τοματοπελτέ  ( για καλύτερο χρώμα και για να αποκτήσει σώμα η σάλτσα)
  • 3/4 φλυτζανιού νερού ( ή λιγότερο αν ήταν ζουμερές οι ντομάτες)
  • αν θέλουμε βάζουμε και λίγο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • λίγη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι , πιπέρι
 Αν τα τηγανίσετε .....αλεύρι για το τηγάνισμα
Για  γιαουρτλού 
Στραγγιστό γιαούρτι , πάπρικα , αλάτι , σκόρδο , ελαιόλαδο

Πως φτιάχνονται 

Για τα σουτζουκάκια
  1. Μουσκέβουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, το στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις κόρες .
  2. Σε ένα μπώλ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι , το σκόρδο και ζυμώνουμε λίγο , προσθέτουμε το ψωμί, τα μυρωδικά  και τέλος το αυγό .
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά  τουλάχιστον 6-7 λεπτά
  4. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά να μαριναριστεί ο κιμάς.
  5. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκρίλ ή τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρά. 
  6. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στη σάλτσα να πάρουν μια βράση .Έτσι ρουφάνε σάλτσα και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα τους
 Για την σάλτσα
  1. Σε πλατιά κατσαρόλα ,  σωτάρουμε  το σκόρδο ελαφρά , με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ,  τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το  νερό,(το κρασί)
  3. Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράζει.Να μην γίνει πολύ στεγνή .
 Για  γιαουρτλού 
Ανακατεύουμε ολα τα υλικά μαζί  και σερβίρουμε ξεχωριστά σε ένα μπωλ.

 Σερβίρουμε με ρύζι άσπρο πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές .