Ντελαγκρατσιανό

Ενα πολύ νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό , μοιάζει σαν σουφλέ.Μελιτζάνες , τυριά , σάλτσα ντομάτας ...σίγουρη επιτυχία. Η συνταγή ειναι προφανώς συριανή , όμως εγώ την έμαθα απο την Χαρίκλεια , στην Πάτρα.
Υλικά
  • 6-7 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
υλικά για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κιλό ντομάτες ή 2 κουτιά ντοματάκια
  • ελαιόλαδο (περιπου 100ml)
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες τετράγωνα (προαιρετικά)
  • σκόρδο, δαφνόφυλλο, αλάτι πιπέρι, βασιλικό φρέσκο
  • 400γρ διάφορα "κίτρινα" τυριά ,προτιμότερες ελληνικές γραβιέρες
  • 100γρ κεφαλοτύρι (για πικάντικη γεύση) ,     τα τυρια τριμμένα
  • 6 αυγά
  • 1 κουτί (250 ml) γάλα εβαπορέ ( μπορείτε να βάλετε ιδια ποσότητα και φρέσκο)
Πως το φτιάχνουμε

  1. Κόβουμε τις φελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι για περίπου 10 λεπτά. Στην επιφάνεια βάζουμε ένα σκεύος με νερό για να πιέζονται οι φέτες και να μένουν μέσα στο αλατόνερο.
  1. Τις βγάζουμε απο το νερό τις στίβουμε πιέζοντας τες με τις παλάμες μας .Τις βάζουμε στη σειρα σε ενα ταψί που έχουμε στρωσει αντικολλητικό χαρτί , τις περνάνε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκρίλ .(Μπορείτε εναλλακτικά να τις τηγανίσετε ελαφρά , αλλα θα γίνει πιο λιπαρό το φαγητό)
  2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το σκόρδο ( προσοχή μην καεί ).Ρίχνουμε τις ντομάτες που τις έχουμε ψιλοκοψει με το μπλέντερ ή με τα χερια. Αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο , τις πιπεριές.Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει .Στο τέλος ρίχνουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο.
  3. Σε ένα καλά λαδωμένο πυρέξ βαζουμε μια στρώση μελιτζάνες , μια στρώση τυριά, μια στρώση σάλτσας(βγαζουμε το δαφνόφυλλο) . Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι , κατα τόπους,  τυριά και σάλτσα .
  4. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγα με λίγο αλατι πιπερι , ρίχνουμε και το γάλα .
  5. Περιχύνουμε το φαγητό . Αφήνουμε περίπου 15΄  να ηρεμήσει και μετα βάζουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά γύρω στους 180 βαθμούς .
Τρώγεται και ζεστό αλλα και κρύο .