Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Σαλάτα ρυζιού

Δροσερή σαλάτα ρυζιού  που μπορει να φαγωθεί και σαν ελαφρύ γεύμα . Ενα τυπικό ιταλικό πιάτο με πολλές παραλλαγές  (insalata di riso classica) , εδώ σε ελληνική εκδοχή . Εξαιρετικό συνοδευτικό μπιφτεκιών ή κοτόπουλου σχάρας.Σερβίρεται αν θέλετε και με μαγιονέζα.
Επίσης μπορείτε να την φτιάξετε για πικ νικ.
Υλικά  (4 άτομα)

4 λουκάνικα Φραγκφούρτης
200 γρ τόννος (κονσέρβα λαδιού) 
150γρ γραβιέρα ή έμμενταλ

150 γρ ντοματάκια σαλάτας μικρά ( αν θέλετε να βάλετε ντομάτες , μόνο την σάρκα )
2-3 αγγουράκια μικρά (ή 1 μεγαλο χωρίς τους σπόρους)
1 πιπεριά πράσινη
1 μικρό κρεμμύδι ή κρεμμυδάκι χλωρό ( αν είναι να μείνει στο ψυγείο ,παραλείψτε το , λογω δυσάρεστης μυρωδίας)
300γρ ρύζι νυχάκι βρασμένο
αλάτι , λίγο ελαιόλαδο , σταγόνες καλού ξυδιού
Πως φτιάχνεται
  1. Βάζουμε το ρύζι σε αρκετό νερό και το βράζουμε ( προσοχή , να μην λασπώσει)
  2. Εν τω μεταξύ κόβουμε τα υλικά σε κομματάκια.
  3. Στραγγίζουμε τον τόνο απο το λάδι του και τον κομματιάζουμε και αυτόν.     (Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλες ντομάτες ή αγγούρι, τα κοβουμε σε κομματάκια , πεταμε τα σπόρια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν)
  4. Σουρώνουμε το ρύζι . Ρίχνουμε και κρύο νερό πάνω του , όσο είναι στο σουρωτήρι . Αφήνουμε να στραγγίξει .
  5. Σε μια βαθιά σαλατιέρα ρίχνουμε το ρύζι (κρύο) και όλα τα υλικά .
  6. Αλατίζουμε , ρίχνουμε λίγο λάδι , ξύδι σταγόνες .
  7. Ανακατεύουμε καλά .
  8. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα για περίπου μια ώρα στο ψυγείο .
Αν μας αρέσει ,  μπορούμε να ρίξουμε 2-3 κουταλιές μαγιονέζα ή μαγιονέζα με γιαούρτι , λίγο πριν το σερβίρισμα , αν και σκέτη είναι ωραία  .Τότε ανακατεύουμε να πάει παντού και σερβίρουμε.

Στην Ιταλία βάζουν στην σαλάτα αυτή συνήθως αγγουράκια τουρσί , καλαμπόκι ή και αγγινάρες τουρσί , ελιές , αρακά (που τον βράζουν μαζι με το ρύζι) .Αλλωστε το ρύζι είναι μια βάση για πολλούς πειραματισμούς .


Δημοσίευση σχολίου