Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Κέικ λεµονιού γεµιστό µε κρέµα λεµονιού



Ενα κέικ δροσερό με ευχάριστο ξάφνιασμα κρέμας  (μην την παραλείψετε ) .Μια συνταγή για αυτούς που τους αρέσει το άρωμα λεμονιού .Η συνταγή είναι της Αργυρώς . 

Υλικά
  • 125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμ. ζάχαρη
  • 3 μικρά αυγά
  • 2 λεμόνια (ξύσμα)
  • 125 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι
 Για την κρέμα λεμονιού:
  • 200 ml νερό
  • 70 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • 3 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)- προαιρετικά
 Πως φτιάχνεται
 1ο στάδιο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν με  σίτα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη  για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
 Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
 Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί 10΄ στη φόρμα.
Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.

2ο στάδιο
Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού.
 Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα.
Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Την αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας.
Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει , θα σφίξει,  και ανακατεύουμε για να μην κάνει πέτσα.
 Χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι.
Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς.
 Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε σε φέτες.   
Δημοσίευση σχολίου