Κάστανα ψητά στο φούρνο ή βραστά

Όσο ψήνονται τα κάστανα η μυρωδια ειναι...άπαιχτη.Ψητά αρέσουν σε όλους, βρασμένα χάνουν λίγο.Με εξαιρετική διατροφική αξία, είναι ο ξηρός καρπός με τις λιγότερες θερμίδες, 4 καστανα περί τις 100 θερμίδες.

Κάστανα βραστά
  1. Πλένουμε πολύ καλά τα κάστανα.
  2. Χαράζουμε με ένα καλό μάχαιρι 2 σταυρούς στην κάθε πλατιά πλευρά των καστάνων.
  3. Βράζουμε νερό( ισα που να καλυπτει τα κάστανα )σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και ρίχνουμε τα κάστανα όλα.Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Σε 20 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμα.
  5. Δοκιμάζουμε ένα και τα βγάζουμε.
  6. Αμέσως τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και βγάζουμε αμέσως τη φλούδα τους, βγαίνει πανεύκολα.
  7. Μπορούμε να τα φυλάξουμε σε σακκουλάκια και στην κατάψυξη για χριστουγεννιάτικες συνταγές 
Κάστανα ψητά στο φούρνο
  1. Χαράσουμε τα κάστανα στη μυτούλα τους διαγώνια (δείτε πως τα καθαρίζουμε εύκολα).
  2. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψάκι στους  180-200 βαθμούς, όχι στον αέρα , στην τελευταία θέση. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά, εξαρτάται απο το μέγεθος τους.
  3. Κατα την διάρκεια του ψησίματος τα γυρνάμε. 
  4. Προσοχή καίνε... 
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφλουδίζουμε.