Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Παστίτσιο με πλούσια κρέμα


Μακαρόνια, κιμάς και πλούσια κρέμα με σιμιγδάλι (τύπου μπεσαμέλ, αλλά με ελληνικό τρόπο).Μέσα στα 5 πρώτα φαγητά που νοσταλγούν εκείνοι που μένουν εκτός Ελλάδας.Αγαπημένο απο μικρούς και μεγάλους.
Φαγητό που χρειάζεται αρκετή ώρα, αφήνει ένα σωρό σκεύη για πλύσιμο, αλλά ...αξίζει τον κόπο και βγάζει πολλές μερίδες.Φτιαγμένο με τρόπο που να μην διαλύονται τα κομμάτια κατα το σερβίρισμα.Συνταγή της μαμάς μου Ακριβής.

Φτιάχνουμε το φαγητό σε διαφορετικά στάδια :
Ι) πρωτα μαγειρεύουμε τον κιμά
ΙΙ) παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια
ΙΙΙ) φτιάχνουμε την κρέμα
ΙV) βάζουμε τα υλικά στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο

Υλικά

Για τον κιμά
  • 3/4 κιμά μοσχαρίσιο (ή 1 κιλό για μεγάλο ταψί οπότε προσαρμόστε και τα αλλα υλικά ανάλογα)
  • 1/2 φλυτζάνι ντομάτα τριμμένη ή ντοματάκια κονσέρβα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3/4 φλυτζανιού νερό
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα, 
  • 3-4 γαρύφαλλα, 3-4 μπαχάρια (μετρήστε τα ώστε να μπορέσετε να τα βγάλετε όλα αργότερα)
Για τα μακαρόνια
  • 1 ή 1/2 πακέτο μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο
  • νερό για το βράσιμο 
  • κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο τριμμένο για το ταψί
Για την κρέμα
  • 1 και 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αυγά
  • ελαιόλαδο και 50γρ φυτικό βούτυρο(μαργαρίνη)
  • αλάτι, πιπέρι, 
  • αρκετό φρεσκοξυσμένο μοσχοκάρυδο (οπωσδήποτε)
Φρυγανιά τριμμένη για ωραία επιφάνεια πάνω στην κρέμα.
Πως φτιάχνεται 
Σε τρείς εστίες σχεδόν ταυτόχρονα
Για τον κιμά
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι με το σκόρδο (χωρίςνα το κάψουμε) και σωτάρουμε τον κιμά.Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τον πελτέ και το ανακατεύουμε 1-2 φορές.Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και το νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσει.
 Για τα μακαρόνια
  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και περιμένουμε να βράσει.Τότε ρίχνουμε μια κ.σ. αλάτι και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν, χωρίς το καπάκι και όχι πολύ ώρα να κρατάνε λίγο, θα συνεχιστεί το μαγείρεμα τους και στο φούρνο.
  • Τα σουρώνουμε και τα φυλάμε στην κατσαρόλα τους αφού τους ρίξουμε λίγο λαδάκι για να μην κολλήσουν.
  • Όταν γίνει η κρέμα, παίρνουμε μια κουταλιά κρέμας (με κουτάλα) και την ρίχνουμε στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
Για την κρέμα
  • Ανάβουμε μια εστία σε μέτρια φωτιά .Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με το γάλα και το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα.Λίγο πριν δέσει ρίχνουμε το βούτυρο.
  • Μετα αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρά, ενω ανακατεύουμε σ υ ν ε χ ώ ς και μ α ν ι ω δ ώ ς.Σε αυτό το σημείο ας σας βοηθήσει κάποιος.Τρίβουμε με ενα μικρό τριφτάκι αρκετό μοσχοκάρυδο.
 Ήρθε η ώρα για την "συναρμολόγηση"
(Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις καλύτερα)
  1. Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε  λίγο ελαιόλαδο και μια γεμάτη κουταλιά κρέμας.Με την κουτάλα απλώνουμε την κρέμα να πάει παντού. Θα γίνει ωραία ενιαία επιφάνεια μαζί με τα μακαρόνια.
  2. Ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.
  3. Απλώνουμε τον κιμά, αφαιρώντας τα μπαχαρικά (τα μετράμε για να είμαστε σίγουροι οτι τα βγάλαμε όλα).
  4. Βάζουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τελειώνουμε με ένα πλούσιο στρώμα κρέμας. Βρέχουμε το πίσω μέρος της κουτάλας και απλώνουμε την κρέμα παντού.
  5. Πασπαλίζουμε ελαφρά με τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε στην επιφανεια ένα λεπτό "κορδόνι" ελαιόλαδου.
  6. Ψήνουμε 3/4 με 1 ώρα, τα υλικά είναι όλα μαγειρεμένα, μας ενδιαφέρει να γίνει φημένη κρούστα στην επιφάνεια, οπότε βασιζόμαστε στο πως τη βλέπουμε.
Όταν το βγάλουμε απο το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και μετα το κόβουμε.

Αν δεν θέλετε να φτιάξετε αυτη την κρέμα , φτιάξτε κρέμα μπεσαμέλ.