Μπακλαβάς με ελαιόλαδο

Θεϊκό γλυκό.Λεπτά ντελικάτα φύλλα, ξηροί καρποί και μυρωδικά.Δεκάδες παραλλαγές σε  χώρες της Ανατολής και της Μεσογείου.Η εκδοχή με το ελαιόλαδο αντί βούτυρου είναι πιο υγιεινή χωρίς να στερείται γεύσης.
Υλικά (για  10-12 άτομα)
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο (όχι με βαρια μυρωδιά)
  • 2 φλ.τσαγιού αμύγδαλα ψιλοτριμμένα
  • 4 φλ.τσαγιού καρύδια ψιλοτριμμένα
  • 2 φλ.τσαγιού φρυγανιά 
  • 1 1/2 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
  • 1 κ. γλυκού γαρύφαλο σκόνη
  • 1/2  φλ. τσαγιού ζάχαρη
Για το σιρόπι
  • 3 1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
  • 1κ.σ. μέλι
  • 3 φλ.τσαγιού νερό
  • 1 κομμάτι κανέλα ξύλο
  • ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού ή λεμονιού
Πως φτιάχνεται
  1. Σ΄ενα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη φρυγανιά και τη ζάχαρη.
  2. Λαδώνουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  3. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο (πρέπει να περισσεύει απο το ταψί) και το λαδώνουμε.
  4. Κάνουμε το ίδιο βάζοντας άλλα τρία φύλλα τα οποία λαδώνουμε μεταξύ τους.Πάνω στη μη λαδωμένη επιφάνεια του τρίτου φύλλου απλώνουμε μια λεπτή στρώση απο τη γέμιση.
  5. Βάζουμε  ακόμα  τρία φύλλα , λαδωμένα μεταξύ τους ξανα γέμιση κλπ.
  6. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.Τα τελευταία φύλλα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-5.
  7. Λαδώνουμε με άφθονο ελαιόλαδο την επιφάνεια του μπακλαβά και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαραζουμε σε κομμάτια , τετράγωνα ή "μπακλαβαδωτά".
  8. Ραντίζουμε με λίγο νερό.
  9. Καρφώνουμε απο ένα γαρυφαλο πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.
  10. Ψήνουμε στους 150 για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει το πάνω φύλλο.Προσοχή στο φούρνο. Καλύτερα πιο χαμηλή θερμοκρασία και περισσότερη ώρα παρά να καούν τα πάνω φύλλα.
  11.      Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι (βράσιμο 4-5 λεπτα) που δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό.Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό μπακλαβά. 
  12. Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και μετα τον σερβίρουμε.
Αν τον αφήσετε εκτός ψυγείου παραμένει τραγανός.