Αρνάκι με ρύζι στο φούρνο, ατζέμ πιλάφι

Ατζέμ πιλάφι, το υπέροχο ρυζότο της Ανατολής.Εύκολο φαγητό και πολύ νόστιμο.Υπάρχουν πολλες συνταγές. Άλλες θέλουνε τσιγαρισμένο και το κρεας και το ρυζι με βουτυρο, άλλες γίνονται μόνο στην κατσαρόλα κλπ.Η συνταγή μας είναι μικρασιάτικη.
(Μ.Ασία δεν είναι μόνο η Σμύρνη)

Υλικά για 4-5 καλοφαγάδες
  • 2 κιλά αρνάκι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • καρφάκια γαρύφαλλο 
  • λίγη κανέλα (αν θέλουμε)
  • αλάτι, πιπέρι 
  • πιπερι καυτερό (αν θέλουμε)
  • Λίγο χυμό λεμονιού και 3-4 κομματακια απο την φλουδα του
  •  1 σκελιδα σκορδο
  • ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 4 κ.σ. λάδι 

γιαουρτι για συνοδευτικο του ρυζιου

πως φτιάχνεται
  1. Πλένουμε το κρέας προσεχτικά.Σε  μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και αρκετό νερό να το σκεπάσει.Αφήνουμε να πάρει βράση με μισοσκεπασμένο το καπάκι. Ξαφρίζουμε, δηλαδή με μια κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που θα σχηματιστούν.
  2. Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει το κρεμμύδι και έχουμε καρφώσει πάνω του μερικά καρφάκια γαρύφαλο.Οταν ξαφρίσουμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, (κανέλα), λίγο χυμό λεμονιού και τις φλούδες λεμονιού.Αν η κατσαρόλα είναι χύτρα την σφραγίζουμε τώρα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί το κρέας αρκετή ώρα. Αν η κατσαρόλα δεν είναι χύτρα θα χρειαστεί να προσθέσουμε ξανά λίγο ζεστό νερό κατα την διάρκεια του βρασίματος.
  3. Ανάβουμε τον φούρνο στος 200 βαθμους να προθερμανθεί.
  4. Οταν το κρέας μπορει να καρφωθεί με ένα πηρούνι και είναι σχεδόν έτοιμο, σταματάμε το βράσιμο.
  5. Βγάζουμε το κρέας σε μια άλλη κατσαρόλα ή σε ένα πυρέξ με μια τρυπητή κουτάλα προσεκτικά.
  6. Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε ένα σουρωτήρι.Πρέπει να σουρώσουμε απο τα κοκκαλάκια το ζωμό και συγχρόνως να μετρήσουμε πόσα φλυτζάνια είναι.Για κάθε 3 φλυτζάνια ζωμού θα ρίξουμε 1 φλυτζάνι ρύζι.(Βάζω 9 φλυτζ. ζωμό και 3 ρυζι)Αν δεν φτάνει ο ζωμός βάζουμε ζεστό νερό, λίγο αλάτι και μετά το ρύζι και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε και το σκορδάκι ψιλοκομμένο.Προσθέτουμε το κρέας στο ταψί, να κάτσει πάνω στο ρύζι.Ριχνουμε και το λαδι..Βάζουμε στο φουρνο. Μεχρι να γίνει το ρύζι , γυρνάμε το κρέας για να παρει χρώμα παντού, ανακατατεύουμε το ρύζι .
  7. Πρέπει να χυλώσει το ρύζι, να μελώσει , όχι να είναι σπειρωτό αλλα ουτε να λασπωσει.
Σερβίρεται με γιαούρτι ανακατεμένο με πάπρικα, αλατι (και σκόρδο αν το αγαπάτε).Φυσικά ο χαμός γίνεται για το ρύζι!!!