Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Αγκινάρες αλά πολίτα


Απλά υπέροχο πιάτο. Ανοιξιάτικα αρώματα και τι χρώματα....
Εύκολο φαγητό για να ξεκινήσουν  τη μαγειρική νέες "μαγείρισσες ". Θα χαρούν απο το αποτέλεσμα . Φυσικά , σ΄αυτή την περίπτωση θα πάρουν κατεψυγμένες αγκινάρες.Προτιμότερες είναι οι φρέσκιες .
Αγκινάρες αλα πολίτα


Υλικά (4 άτομα)
8-10 αγκινάρες φρεσκιες ή κατεψυγμένες
3 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
3-4 καρώτα κομμένα σε μπαστουνάκια
4-5 πατάτες
1 ματσάκι άνηθο ή 1/2 άνηθο -1/2 μάραθο
χυμό απο 2 μέτρια λεμόνια (μπορεί και λιγότερο αν δεν σας αρεσει)
1/2 φλυτζανι τσαγιου λάδι
2 κουταλιές κορν φλαουρ
αλάτι, πιπέρι

Πως φτιάχνετε
Προετοιμασία
(Βαλτε στον πάγκο σας πιάτα ή μπωλ που το καθένα θα έχει και απο ένα απο τα υλικά ετοιμασμένα για μαγείρεμα . Αυτό βοηθά πάρα πολυ )
  1. Καθαρίστε τις αγκινάρες , εκτος αν χρησιμοποιήσετε  κατεψυγμένες που είναι έτοιμες .
  2. Βγάλτε το εξωτερικο φύλλο απο τα κρεμμυδάκια , κόψτε λίγο απο το επάνω πράσινο μέρος. Αν το κρεμμυδάκι είναι χοντρό κόψτε το και κατα μήκος. Μετά σε φετάκια πάχους ,λίγο περισσότερο απο το πάχος ενός μολυβιού .
  3. Καθαρίστε τη σκελίδα σκόρδου , κόψτε κομματάκια βάλτε το μαζί με τα κρεμμυδάκια.
  4. Καθαρίστε τα καρώτα και κόψτε τα σε μπαστουνάκια. 
  5. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες  τετράγωνα
    .
  6. Πλύνετε και κόψτε τον άνηθο (και το μαραθο αν βάλετε)
  7. Στίψτε τα λεμόνια.
Μαγείρεμα 
  1. Πάρτε μια πλατιά κατσαρόλα , ρίξτε το λάδι και βάλτε τη στη δυνατή φωτιά .
  2. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ανακατέψτε με μια κουτάλα , (προσοχή μην τα κάψετε)
  3. Μόλις μαλακώσουν λιγάκι ρίξτε τα καρώτα , τις πατάτες και ανακατέψτε .Αφήστε τα 2 λεπτα. 
  4. Θέλουμε να σωταριστούν όχι να τηγανιστουν .
  5. Ρίξτε τις αγκινάρες (στραγγισμένες απο το νερό με το λεμόνι που τις είχατε , αν είναι φρέσκιες ).
  6. Ανακατέψτε μια δυο φορές .
  7. Ρίξτε το χυμό λεμονιού.
  8. Προσθέστε νερακι να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά.
  9.     (SOS αν δεν έχετε πλατιά κατσαρόλα δεν πρέπει να βάλετε τόσο πολύ νερό που να τα σκεπάζει όλα γιατι θα φτιάξετε  σουπα!! Οταν τα λαχανικά μαγειρευτούν θα χάσουν τον όγκο τους . Στην περιπτωση της μη πλατιάς κατσαρόλας φροντίστε  τα κάτω υλικά να ανέβουν πανω και τα πάνω κάτω για να μαγειρυτούν όλα .Με προσοχή ανακατεμα)
  10. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  11. Προσθέστε και τα μυρωδικά.
  12. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν καμμιά ωρίτσα.
  13. Που και που κοιτάτε το φαγητό , να μην εξατμιστούν τα υγρά του , προσθέστε λίγο ζεστο νερό αν χρειάζετε.
  14. Μην το ανακατεύετε γιατι θα το χαλάσετε. Απλά κουνήστε την κατσαρόλα πιάνοντας την απο τα "χεράκια" της ετσι ώστε να βάλετε σε κυκλική κίνηση το περιεχόμενό της.
  15. Τσιμπήστε με ένα πηρούνι καμμια πατάτα ή κανένα καρώτο για να δείτε πότε ειναι έτοιμα.
  16. Δεν πρέπει να γίνουν πουρές !!!
  17. Τότε σ΄'ενα φλυτζάνι βάλτε λίγο κρύο νερό και διαλύστε το κόρν φλάουρ .
  18. Ρίξτε το στο φαγητό και αφήστε το να βράσει λίγο ακόμα δε χαμηλότατη φωτιά .
     
  19. Είναι έτοιμο . Καλή όρεξη .



Δημοσίευση σχολίου