Τσουρέκια

Πολύ ωραία συνταγή και σχετικά εύκολη, για τσουρέκια με περισσότερο βούτυρο.Αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα και άρωμα περγαμόντου ή πορτοκαλιού.




Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. γάλα
  • 85 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κ. γλ. μαχλέπι
  • 1/2 κ. γλ.μαστίχα
  • ξύσμα περγαμόντου (φυλαγμένο σε κονιάκ)
  • ή ξύσμα πορτοκαλιού

Πως φτιάχνονται
Αν δεν βρήκατε μαχλέπι σκόνη , τοτε βάλτε στο μούλτι λίγη ποσότητα απο τη ζάχαρη , τη μαστίχα και το μαχλέπι .
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.  
  2. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και τη ρίχνουμε στο μίγμα με τα βούτυρα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε (τουλάχιστον 15 λεπτά)  έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματος του σκεύους, (όταν το ζυμάρι μείνει για να φουσκώσει θα πλάθετε εύκολα). Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο).
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.(καλύτερα να έχει λιγότερο αλεύρι παρά να χαθούν όλα τα υλικά απο το πολύ αλεύρι) 
  6.  Φτιάχνουμε μια μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο του, χαράζουμε σε σταυρό, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.(Για το πιο γρήγορο ανέβασμα της ζύμης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ελαφρά ζεστό φούρνο στους 50-60 βαθμούς, όχι αέρα)
  7. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη (για να φτιάξουμε 4 τσουρέκια). Φουσκώνουν αρκετά.
 Πλέξιμο 
Με τη βοήθεια (ελάχιστου αλευριού)'ή βούτυρου φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε τα 3 σε πλεξούδα.

Το πιο καλό πλέξιμο είναι με 4 κορδόνια , γιατι έτσι δεν χάνει το σχήμα του απο το πολύ φούσκωμα (Σταυρώνετε τα κορδόνια με τη σειρά : Βάλτε το 4ο να γίνει 2ο , το 1ο να γίνει 3ο , το 2ο να γίνει 3ο κλπ)
 Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
 Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
 Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό το βάζουμε αφού φτιάξουμε την πλεξούδα και πριν το αφήσουμε να ξαναφουσκώσει για να μην  τραυματίσουμε το τσουρέκι μετά και ξεφουσκώσει.
 Ανακατεύουμε το αυγό μ’ελάχιστο νερό και μ’ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.
 Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου ή 160 στον αέρα για 20-25 λεπτά  μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.