Φιλέτα ψαριού λεμονάτα στο φούρνο

Φιλέτα ψαριού με πατάτες και σαλτσούλα λαδολέμονο.Ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο φαγητό φούρνου.Τις πατάτες τις μαλακώνουμε πρώτα για λίγο σε βραστό νερό, ώστε να χρειάζονται λίγη ώρα στο φούρνο.Τα ψάρια δεν θέλουν πολύ χρόνο.
Υλικά 

  • 1-2  φιλέτα ψαριού ανά άτομο (ανάλογα με το μεγεθος)
  • 2 -3 πατάτες  ανά άτομο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού
  • αλάτι , πιπέρι, ρίγανη ξερή (και κλωναράκια αν έχετε), θυμάρι (προαιρετικά)
  • νερό

Πως φτιάχνεται

  1. Αν το ψάρι είναι κατεψυγμένο, γλώσσα, παγκάσιους, γλαύκος κλπ το ξεπαγώνετε σε μια λεκάνη με νερό.Ας βάλετε μερικές σταγόνες λεμόνι στο νερό.
  2. Σε μιά κατσαρόλα με ελαφρά ζεστό νερό, ρίχνετε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες , όχι πολύ λεπτές.Νερό χρειάζεται ίσα που να σκεπάσει ικανοποιητικά τις πατάτες.Αφήνετε να βράσουν για 7-8 λεπτά. Ετσι γλυτώνετε χρόνο.Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 αέρα ή 200 αντιστάσεις.
  3. Σε ένα ταψί απλώνετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών, τις σκελίδες σκόρδου, τα κλωναράκια ρίγανης .
  4. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε πατάτες απο την κατσαρόλα και τις απλώνετε πάνω στα προηγούμενα.Αλατοπιπερώνετε, βάζετε και την ρίγανη.
  5. Σε ένα μπώλ βάζετε τα φιλέτα για αν τα αλατοπιπερώσετε .Ρίχνετε και λίγο λάδι και ρίγανη.
  6. Βάζετε τα φιλέτα πάνω στις πατάτες.
  7. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού πάνω σε όλα τα υλικά.Σε μια άκρη του ταψιού, προσεκτικά, ρίχνετε το νερό απο το βράσιμο των πατατών.Να είναι αρκετό.Αυτό θα βγάλει μια ελαφριά λεμονάτη ωραία σαλτσούλα.
  8. Μετα απο ψήσιμο περίπου 10-15 λεπτά , γύρνατε προσεκτικά τα ψάρια απο την άλλη μεριά και τις πατάτες με μια πλατιά κουτάλα. Προσοχή να μην τα διαλύσετε. Ισως χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.Στη μισή ώρα περίπου είναι έτοιμο το φαγητό.