Κέικ μήλου

Ανάποδο κέικ μήλου  εξαιρετικό, με  καραμέλα βουτύρου πάνω στην οποία στρώνουμε φέτες
μήλου.Καλύτερα να έχουμε μια φόρμα κέικ με σούστα.

Υλικά

  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο    (8 κουτ. σούπας)
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη         (225 γραμμάρια)
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα          (110 γραμμάρια)
  • βανίλια
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι        (240 γραμμάρια)
  • 3 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι

Για τον πάτο της φόρμας , στον οποίο θα σχηματιστεί  καραμέλα βουτύρου
  •  4 κουταλιές  σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (110 γρ)
  • 4-5 μήλα κομμένα σε ωραίες λεπτές φέτες
  • 2 κουταλάκια γλυκού κανέλλα
  • Σταφίδες και αμύγδαλα , αν θέλετε.
Πως φτιάχνεται

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει σχεδόν λεία κρέμα, τότε θα έχουν λιώσει οι κόκκοι της ζάχαρης.
  2. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε και τη βανίλλια.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν και το αλάτι.
  5. Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών, διαδοχικά, μια το γάλα, μια το αλεύρι μέχρι να τελειώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.          
  6. Ετοιμάζουμε μια φόρμα κέικ με σούστα : 
  7. Το πλαϊνό μέρος της : το βουτυρώνουμε , το βάζουμε λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε ολόγυρα με λίγο αλεύρι.
  8. Τον πάτο της φόρμας : τον αλείφουμε με βούτυρο 
  9. Συναρμολογούμε τη φόρμα, να εφαρμόσει καλά, για να μην τρέξει καραμέλα που θα σχηματιστεί μέσα στο φούρνο. 
  10. Πασπαλίζουμε τον πάτο μόνο με τη μισή ζάχαρη απο το 1/2 φλυτζάνι τσαγιού .
  11. Τοποθετούμε τις φέτες μήλου κυκλικά στον πάτο έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη καλύπτοντας όμορφα όλη την επιφάνεια.(Αυτή θα είναι η όψη του κέικ μετά).
  12. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα, ρίχνουμε λίγες σταφίδες και λίγα αμύγδαλα αν θέλουμε.
  13. Τώρα ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα.
  14. Ψήνουμε σε αέρα 150 -160 βαθμούς , ή αντιστάσεις 170 -180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
  15. Όταν το βγάλουμε , περιμένουμε λιγάκι και ξεφορμάρουμε ανάποδα σε πιατέλα.
Σχόλια
Μην αργήσετε να το ξεφορμάρετε για θα στερεοποιηθεί η καραμέλα.