Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Φασολάκια με σάλτσα ντομάτας (γιαχνί)

Λαδερό φαγητό με σάλτσα ντομάτας, κλασική ελληνική συνταγή.Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και τον αρακά.Απαραίτητο συνοδευτικό τυρί φέτα.

Υλικά
  • 1 κιλό φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες ώριμες
  • 1κ.σ. ντομάτα πελτέ (ή 2 γεμάτες κ.σ.ντομάτα πελτέ αν δεν έχετε  ντομάτες)(ή 1 κουτάκι ντομάτες κονκοσέ + 1 κ.γλ ντομάτα πελτέ)
  •  2  καρώτα
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα
  • μαϊντανό (όσο σας αρέσει)
Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζουμε τα φασολάκια κόβοντας τις μυτούλες τους, τραβάμε απο το πλαϊνό μέρος τις κλωστές αν υπάρχουν και τα πλένουμε (αυτο το βήμα παραλείπεται αν έχουμε κατεψυγμένα φασολάκια).
  2. Πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  3. Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο να καλυφθεί καλά ο πάτος της, ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας το  μέχρι να ξανθύνει ελαφρά και τότε ρίχνουμε  το σκόρδο.(Προσοχή μην μας καούν).
  4. Ρίχνουμε τα καρώτα και τις πατάτες να σωταριστούν ελαφρά.Προσθέτουμε και τα φασολάκια και τα γυρίζουμε και αυτά, φέρνοντας τα κάτω επάνω μια δυο φορές. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι κανέλα.
  5. Προσθέτουμε νεράκι μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά μας.Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει στην αρχή σε μέτρια και μετά σε σιγανή φωτιά.
  6. Κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε τα φασολάκια ώστε να ανέβουν τα κάτω επάνω.Ισως χρειαστεί λίγο χλιαρό νεράκι για να μην κολλήσει.
  7. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό να μαγειρευτεί και αυτός.
  8. Βγάζουμε το καπάκι τα τελευταία δυο τρια λεπτά του μαγειρέματος για να εξατμιστεί το νερό.Το φαγητό δεν πρέπει να μοιάζει με σούπα, ούτε να είναι στεγνό αλλα να έχει μια ωραία σάλτσα. 


Δημοσίευση σχολίου