Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

 Αγαπημένο φαγητό για όλους μας, στην απλή παραδοσιακή εκδοχή του.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • χυμό λεμονιού (ανάλογα με την προτίμησή σας)
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη (θυμάρι)
  • (φύλλο δάφνης, δεντρολίβανο)
  • ελαιόλαδο (ποσότητα κατα προτίμηση)
  • λίγο νερό
Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ταψί.
Πως φτιάχνεται 
  1. Κόβουμε το κοτόπουλο στη μέση.Αφαιρούμε τα περιττά λίπη.(Μην πιάνετε οτιδήποτε με χέρια λερωμένα απο το ωμό κοτόπουλο).
  2. Το πλένουμε καλά.Το αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ να στραγγίξει.
  3. Πλένουμε σχολαστικά όλα τα πράγματα που χρησιμοποιήσαμε, επιφάνεια κοπής, μαχαίρι, βρύση κλπ.
  4. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες ή τετράγωνες.Τις βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό.
  5. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα το κοτόπουλο πιάνοντας το με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι αλατοπιπερώνουμε.αφήνουμε το κοτόπουλο με την εσωτερική του μεριά προς τα πάνω. Πλένουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε με τις πατάτες.
  6. Αφαιρούμε το νερό απο το μπωλ και τις αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε στο ταψί γύρω απο το κοτόπουλο.Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο το θυμάρι και το δαφνόφυλλο κάτω απο τις πατάτες.
  7. Ρίχνουμε το χυμό έτσι ώστε να πάει και στο κοτόπουλο και στις πατάτες. 
  8. Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο κοτόπουλο και ένα γύρο σ' ολόκληρο το ταψί .
  9. Προσθέτουμε  λίγο νερό σε μια γωνία του ταψιού και κουνάμε το ταψί να ανακατευτεί με τα υπολοιπα υγρά.
  10. Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμόύς σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου 1 ή 1και μισή ώρα ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού.Στη μισή ώρα βγάζουμε το φαγητό απο το φουρνο, ανακατεύουμε τις πατάτες, και γυρίζουμε το κοτόπουλο.

Τολμήστε να καρυκεύσετε το φαγητό με κάρυ, αποτέλεσμα εξαιρετικό.(Παραλείψετε τη ρίγανη)


Δημοσίευση σχολίου