Τέτοιο θαυμάσιο αποτέλεσμα με τόσο λίγα υλικά.. Το καλυτερο συνοδευτικό καλοτηγανισμένου μπακαλιάρου . Αν δε έχετε και βραστά άγρια χόρτα , φροντίστε να βρείτε ένα καλό ψωμί , ένα λευκό κρασί , καλή παρέα και καλή σας όρεξη ..Η συνταγή είναι κεφαλλονίτικη.
Υλικά (για 4 μερίδες):
Πώς φτιάχνεται:
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 5-6 πατάτες μεγάλες
- 3-5 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
- Χυμός 1 ζουμερού λεμονιού (αυξομειώστε την ποσότητα κατα την προτίμησή σας)
- (ή αντικαταστήστε με ποσότητα ξυδιού-ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
- αλάτι
- Αρκετό ελαιόλαδο (περίπου 1 φλυτζάνι τσαγιού)
- Νερό απο βραστό μπακαλιάρο (1-2 κομμάτια μπακαλιάρου αυτα κοντά στα πτερύγια ή την ουρά που δεν έχουν πολύ ψαχνό τα βράζουμε σε λίγο νερό )
Πώς φτιάχνεται:
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
- Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο γουδί (ή στο multi) μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού και τα πολτοποιείτε.
- Βγάζετε αυτο τον πολτό σε ένα μπολάκι.
- Αρχίστε την πολτοποίηση :
- Βάλτε στο multi ένα μέρος απο τις πατάτες ,λίγο απο το βραστο νερο του μπακαλιάρου,λίγο λάδι και λίγο απο το λιωμένο σκορδο και πολτοποιήστε.
- Αδειάστε το περιεχόμενο του κάδου σε μια βαθιά σαλατιέρα .
- Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
- Μην το παρακάνετε με το σκόρδο είναι προτιμότερο να προσθέσει κάποιος στο δικό του πιάτο ποσότητα απο το πολτοποιημένο σκόρδο (που φτιάξατε στην αρχή ) κατα τη διάθεσή του , αργότερα στο τραπέζι .
- Ανακατέψτε όλο το υλικό της σαλατιέρας και προσθέστε λάδι ή λεμόνι αν χρειάζεται .Το αποτέλεσμα πρέπει να έχει λεία υφή , να μην είναι σαν πουρές , αλλα πιο αραιό.
- Σερβίρετε την σαλατιέρα με την σκορδαλιά συνοδευόμενη απο το μπωλ με το λιωμένο σκόρδο, απο ένα μπουκαλάκι λάδι και απο ένα ποτηράκι λεμόνι , ώστε ο καθένας στο τραπέζι να ρυθμίσει το πιάτο του.