Σάλτσα πέστο - Pesto alla Genovese

 Μια διάσημη ιταλική σάλτσα , δροσερή  , αρωματισμένη απο τα φύλλα βασιλικού .Προέρχεται απο την Γένοβα , γενικότερα απο την περιοχή της Λιγουρίας.
Για να κάνουμε το πραγματικό πέστο alla Genovese χρειάζεται ένα μαρμάρινο γουδί και  ... πολλή υπομονή. Φυσικά  κάθε οικογένεια έχει τη δική της "μυστική" συνταγή για πέστο, για την οποία καμαρώνει . Η συνταγή που βρήκαμε είναι αυτή του  Consorzio ("κοινοπραξία")  del Pesto Genovese.



 Υλικά (αρκετή ποσότητα ) / για 4 άτομα χρειάζονται 1/2 δόση







  • 100 γρ φύλλα βασιλικου στεγνά      ( μην τα μουλιάζετε στο νερό χάνουν το άρωμα τους)
  • 200 γρ ελαιολαδο έξτρα παρθένο ,
  • 60 γρ πεκορίνο (ή κεφαλοτύρι)
  • 140 γρ παρμεζανα (οπωσδήποτε)
  • 30 γρ κουκουναρια ( βιολογικά , όχι εισαγωγής έχουν ασχημη μυρωδιά)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι χοντρό
 
Πως φτιάχνεται 
Ι) Αν έχουμε γουδί 
Χτυπάμε πρωτα τα σκόρδα με λίγο αλάτι να γίνουν κρέμα .
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγα λίγα τα φύλλα βασιλικού και πολτοποιούμε .
Που και που προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι .
Όταν τελειώσουν τα φύλλα ρίχνουμε τα κουκουνάρια λίγα λίγα και συνεχίζουμε.
Τέλος ρίχνουμε τα τυριά σταδιακά και αυτά με λίγο λάδι .
Επαναλαμβάνουμε μεχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΙΙ) Με μπλέντερ 
Βάζουμε το δοχείο του μπλέντερ μαζί και τις λάμες του για καμμιά ώρα στο ψυγείο .
Μετα ρίχνουμε τα σκόρδα με λίγα κουκουνάρια , αλάτι και λίγο λάδι και πολτοποιουμε .
Συνεχίζουμε με τα φύλλα κλπ. ... όπως παραπάνω


Το πέστο διατηρείτε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο ( οξειδώνεται εύκολα , θα το δείτε να μαυρίζει ) 2- 3 μέρες .

Μπορείτε να αποθηκεύσετε σε μικρά βαζάκια στην κατάψυξη , για να ανοίγετε 1 τη φορά.


ΠΗΓΗ :http://ricette.giallozafferano.it/Pesto-alla-Genovese.html