Εύκολη και υπέροχη ζύμη , βάση για τάρτες.
Υλικά: (για 400g ζύμης )
- 250 g αλεύρι
- 125 g βούτυρο σε κομματάκια παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκος αυγού ( υπάρχει και εκδοχή χωρίς αυγό)
- ελάχιστο παγωμένο νερό
-
Δουλεύουμε σε κρύα επιφάνει και πολύ γρήγορα .πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια βούτυρο ,ριχνουμε και το αλάτι και δουλεύουμε με τα άχτυλα μας να γίνει ψιχουλάκια .( Μια γρήγορη εκδοχή είναι να το κάνουμε στο μπολ του μπλέντερ που έχουμε βάλει στο ψυγείο για λίγο )
δουλεύουμε γρήγοραΕτοιμο..Αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη.Για να μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα εύκολα :Βγάζουμε το πάνω φύλλο χαρτιού , περνάμε το χέρι μας κάτω απο το κάτω φύλλο χαρτιού .Αναποδογυρίζουμε μεσα στην ταρτιέρα , τραβάμε το χαρτί και είναι ετοιμη η ζύμη για χρήση.ΠΗΓΗ: http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/pate-brisee1.html