Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

 Ένα λαχταριστό γιουβέτσι. Προμηθευτείτε ωραίες χυλοπίτες απο ένα παραδοσιακό εργαστήριο, και απολαυστε αυτο το πιάτο.


Υλικά (6 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο 1 1/2 κιλο περίπου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3-4 μπαχαρια 
  • 4-5 γαρύφαλλα καρφακια 
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  •  μπουκοβο ή καφτερή πιπερίτσα κόκκινη , αν θέλετε και οσο θέλετε
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι βαλσαμικό
  • 500 γρ χυλοπίτες ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μακαρόνια ή κριθαράκι )
  • νερό
Εκτέλεση
  1. Τεμαχίζετε το κοτόπουλο σε μερίδες , το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε λάδι ωστε να καλυφθεί ο πάτος .
  3. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ,  βάλτε τόσα κομμάτια κοτόπουλο ώστε να ακουμπάνε στο λάδι και τσιγαρίστε τα ελαφρά ολόγυρα.
  4. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρέστε αυτά τα κομμάτια σε μιά πιατέλα και προσθέστε τα επόμενα .
  5. Οταν είναι έτοιμα και αυτά,  αφαιρέστε τα .
  6. Τωρα ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τσιγαρίστε ελαφρά και προσθέστε και όλα τα κομμάτια κοτόπουλου.Σβήστε με ξύδι μπαλσαμικό.
  7. Ανακινείστε την κατσαρόλα ,αφήστε 1-2  λεπτά  να εξατμιστεί το ξύδι και προσθέστε τον πελτέ και αρκετό νερό . Με μια ξύλινη κουτάλα ξεκολλήστε απο τον πάτο ότι έχει κολλήσει .
  8. Ρίξτε τα μπαχαρικά , αλατοπίπερο , προσθέστε και λίγο νερό ακόμα .
  9. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
  10. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμους περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).
  11. Οταν το κρέας θέλει λίγο ακόμα να μαγειρευτεί  , αποσύρετε το απο τη φωτιά .
  12. Παρτε ένα ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ και στρώστε μέσα τις χυλοπίτες .
  13. Ρίξτε πάνω τους το ζωμό απο την κατσαρόλα .
  14. Ανακατέψτε . Αν νομίζετε οτι χρειάζεται λίγο νεράκι ακόμα , προσθέστε λιγο ζεστό νερό .
  15. Τώρα βάλτε και το κοτόπουλο πάνω στις χυλοπίτες .(Να έχει το ταψί ζωμό ωστε να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες)
  16. Ολοκληρώστε το μαγείρεμα στον φούρνο . Χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο της ώρας ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες . 
  17. Όταν γίνει το φαγητό , βγάλτε το απο το φούρνο και αφήστε το λίγο να ηρεμήσει.
  18. Σερβίρετε το με μυζήθρα ξερή ή κεφαλοτύρι  , τυρί φέτα και ένα ωραίο κόκκινο κρασί και καλή όρεξη.


Δημοσίευση σχολίου