Τάρτα μήλου (Tarte Tatin)

Τάρτα μήλου, η περίφημη γαλλική Tarte Tatin.(συνταγή βήμα βήμα) Υπέροχη, μοναδική . Σερβίρεται χλιαρή με μια κουταλιά  κρέμας γάλακτος χτυπημένης σε άγλυκη σαντιγύ ή με μια μπάλα παγωτού βανίλλια.

Υλικά για 8 άτομα
  •  8 με 10 μηλα 
  • 150 g βούτυρο
  • 150 g ζάχαρη
  • 200 g ζύμη brisée  pâte brisée ή (για ευκολία φύλλο σφολιάτας )
  • κανέλλα (αν θέλετε)
Που θα την φτιάξουμε  
  • Το γλυκό γίνεται σε δύο φάσεις . Στην πρώτη φτιάχνουμε την καραμέλλα . Θέλει προσοχή να μην καούμε η καραμέλλα φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία . Παιδιά σκυλιά γατιά και ότι αλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή ... μακριά
  • Στην δεύτερη φάση  στήνεται η τάρτα και ψήνεται στο φούρνο.
Οι Γαλλοι έχουν ειδικό σκεύος γι' αυτη την ταρτα.
Moule à tarte tatin induction Ø 24 cm
Εμεις μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε  βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με μεταλλικό χεράκι ώστε να μπαίνει στο φούρνο  , ή στην αρχή αντικολλητικό τηγάνι για να γίνει η καραμέλλα και να στήσουμε την τάρτα σε ένα βαθύ πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή σε μικρό αντικολλητικό ταψάκι . Τα υλικά είναι για σκεύος διαμέτρου 24-26 εκ.



Πως φτιάχνεται

 Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα δύο.

Στο σκεύος που έχουμε , ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά.

Να γίνει μια καραμέλλα ξανθιά , αν σκουρήνει θα γίνει πικρή.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά και βάζουμε τα μήλα κάθετα .

 (Ή ρίχνουμε την καραμέλλα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, πυρέξ ή πηλινο βαθύ σκεύος και στρώνουμε τα μήλα ).
 Σφηνώνουμε τα κομμάτια των μήλων , θα μαζέψουν τελικά. Ρίχνουμε κανέλλα.
Ψήνουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έτσι, τα μήλα θα αρχίσουν να μαγειρεύονται και θα απορροφήσουν καραμέλα.( Αν τα βάλουμε σε ταψάκι τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο. Μια χαρα θα ψηθούν ).
Αποσύρουμε απο τη φωτιά . Αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά . 
Ανοί γουμε σε φύλλο μεγαλύτερης διαμέτρου απο το σκεύος μας τη ζύμη που έχουμε ετοιμάσει ή βάζουμε φύλλο σφολιάτας.
Γυρίζουμε τις άκρες σπρώχνοντας τες προς τα μέσα .
Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση . 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  180°C μεχρι να ψηθεί η ζύμη 
Τα μήλα θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα γίνει μια θαυμάσια σάλτσα .Γι αυτο οταν η ταρτα είναι έτοιμη πρέπει να την αναποδογυρίσουμε με προσοχή σε μια μεγαλύτερη πιατέλα με χείλος. Μην αφήσουμε την τάρτα να κρυώσει πρώτα ,  γιατί θα κολλήσουν τα μήλα στον πάτο. Αλλα και προσοχή να μην καούμε . 
Αναποδογυρίζουμε με μια γρήγορη και απότομη κίνηση.
 
Ιδού μια θαυμάσια τάρτα με τόσο λίγα υλικά .

Πηγή : http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/tarte-tatin.html