Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Τάρτα μήλου (Tarte Tatin)

Tarte Tatin - 27 
Τάρτα μήλου, η περίφημη γαλλική Tarte Tatin.(συνταγή βήμα βήμα) Υπέροχη, μοναδική . Σερβίρεται χλιαρή με μια κουταλιά  κρέμας γάλακτος χτυπημένης σε άγλυκη σαντιγύ ή με μια μπάλα παγωτού βανίλλια.

Υλικά για 8 άτομα
  •  8 με 10 μηλα 
  • 150 g βούτυρο
  • 150 g ζάχαρη
  • 200 g ζύμη brisée  pâte brisée ή (για ευκολία φύλλο σφολιάτας )
  • κανέλλα (αν θέλετε)
Που θα την φτιάξουμε  
  • Το γλυκό γίνεται σε δύο φάσεις . Στην πρώτη φτιάχνουμε την καραμέλλα . Θέλει προσοχή να μην καούμε η καραμέλλα φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία . Παιδιά σκυλιά γατιά και ότι αλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή ... μακριά
  • Στην δεύτερη φάση  στήνεται η τάρτα και ψήνεται στο φούρνο.
Οι Γαλλοι έχουν ειδικό σκεύος γι' αυτη την ταρτα.
Moule à tarte tatin induction Ø 24 cm
Εμεις μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε  βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με μεταλλικό χεράκι ώστε να μπαίνει στο φούρνο  , ή στην αρχή αντικολλητικό τηγάνι για να γίνει η καραμέλλα και να στήσουμε την τάρτα σε ένα βαθύ πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή σε μικρό αντικολλητικό ταψάκι . Τα υλικά είναι για σκεύος διαμέτρου 24-26 εκ.



Tarte Tatin - 4Πως φτιάχνεται

 Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα δύο.

Στο σκεύος που έχουμε , ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά.
Tarte Tatin - 5Tarte Tatin - 6







Tarte Tatin - 9

  


Να γίνει μια καραμέλλα ξανθιά , αν σκουρήνει θα γίνει πικρή.
Tarte Tatin - 10 
Αποσύρουμε απο τη φωτιά και βάζουμε τα μήλα κάθετα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Tarte Tatin - 11Tarte Tatin - 12

 (Ή ρίχνουμε την καραμέλλα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, πυρέξ ή πηλινο βαθύ σκεύος και στρώνουμε τα μήλα ).
 Σφηνώνουμε τα κομμάτια των μήλων , θα μαζέψουν τελικά. Ρίχνουμε κανέλλα.
Tarte Tatin - 13
Ψήνουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έτσι, τα μήλα θα αρχίσουν να μαγειρεύονται και θα απορροφήσουν καραμέλα.( Αν τα βάλουμε σε ταψάκι τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο. Μια χαρα θα ψηθούν ).
Αποσύρουμε απο τη φωτιά . Αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά . 
Ανοί γουμε σε φύλλο μεγαλύτερης διαμέτρου απο το σκεύος μας τη ζύμη που έχουμε ετοιμάσει ή βάζουμε φύλλο σφολιάτας.
Tarte Tatin - 17
Γυρίζουμε τις άκρες σπρώχνοντας τες προς τα μέσα .
Tarte Tatin - 18
Tarte Tatin - 19
Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση . 
Tarte Tatin - 20
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  180°C μεχρι να ψηθεί η ζύμη 
Tarte Tatin - 21
Τα μήλα θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα γίνει μια θαυμάσια σάλτσα .Γι αυτο οταν η ταρτα είναι έτοιμη πρέπει να την αναποδογυρίσουμε με προσοχή σε μια μεγαλύτερη πιατέλα με χείλος. Μην αφήσουμε την τάρτα να κρυώσει πρώτα ,  γιατί θα κολλήσουν τα μήλα στον πάτο. Αλλα και προσοχή να μην καούμε . 
Tarte Tatin - 22
Tarte Tatin - 23
Αναποδογυρίζουμε με μια γρήγορη και απότομη κίνηση.
Tarte Tatin - 24
Tarte Tatin - 25 
Ιδού μια θαυμάσια τάρτα με τόσο λίγα υλικά .
Tarte Tatin - 26Tarte Tatin - 27

Πηγή : http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/tarte-tatin.html

Δημοσίευση σχολίου