Σουφλέ σπανάκι



Υγιεινό, υπέροχο και εύκολο σουφλέ σπανάκι σαν αποδομημένα λαζάνια με σπανάκι. Μια συνταγή όχι πολύ λιπαρή, με τυριά με χαμηλά λιπαρά και μια ελαφριά μπεσαμέλ. Γίνεται αρκετά γρήγορα και μπορούν να την πετύχουν και εκείνοι που δεν έχουν εμπειρία στην κουζίνα.


Υλικά

  • 5-6 φύλλα λαζάνια*
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
  • άνηθο, κρεμμυδάκι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ ροκφορ
  • 200γρ ανθότυρο
  • 150 γραμμάρια κίτρινο τυρί (γκούντα κλπ) με χαμηλά λιπαρά

Μπεσαμέλ

  • 100 γρ βούτυρο φυτικό
  • 100 γρ αλεύρι
  • 500 γρ γάλα ελαφρύ
  •  2 αυγά (προαιρετικά)
  • τριμμένη φρυγανιά

Πως φτιάχνεται

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που έχει ζεσταθεί πάνω στη φωτιά, βάζουμε ελάχιστο λάδι και μετά από  λίγο, μια μεγάλη χούφτα σπανάκι.να σοταριστεί. Σε 2 λεπτά είναι έτοιμο και το αποσύρουμε σε μια πιατέλα μαζί με το ζουμάκι του.Με τον ίδιο τρόπο σοτάρουμε όλο το σπανάκι.
  2. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμυδάκι κομμένο να σοταριστεί με λίγο λάδι, ξαναβάζουμε όλο το σπανάκι μαζί, αλατίζουμε ελαφρά ρίχνουμε τον άνηθο και τα τυριά.(φυλάμε λίγο από το κίτρινο τυρί) Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο .Δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό , ίσως χρειαστεί μισό ποτηράκι κρασιού  νερό.
  3. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ όπως εδώ.
  4. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί όσο θα συναρμολογούμε το φαγητό στο ταψί μας.Χρειαζόμαστε ένα σκεύος πυρέξ ή ένα ταψί μέτριο.
  5. Ρίχνουμε λίγο λαδί στον πάτο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.Βάζουμε μια σειρά λαζάνια και απο πάνω όλο το σπανάκι .Ρίχνουμε πάνω στο σπανάκι τη μπεσαμέλ.
  6.  Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και λίγο απο το κίτρινο τυρί που έχουμε φυλάξει.
  7. Ψήνουμε σε φούρνο στον αέρα  170- 180 βαθμους για περίπου 29 λεπτά.Όσο θέλει να ψηθεί η μπεσαμέλ


*Αν δεν έχετε φύλλα λαζάνια βάλτε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο για να μπορεί να κάνει κρούστα και να βγαίνει κομμάτι