Κουνουπίδι με τυριά στο φούρνο

Ένα ωραίο au gratin. Με μπεσαμέλ και διάφορα τυριά.Την ποσότητα των τυριών καθώς και την ποικιλία ας την κανονίσετε ανάλογα με την προτίμησή σας. Με διαφορετική πρόταση για αυτό το ωραίο λαχανικό ειδικά αν θέλετε να αξιοποιήσετε διάφορα τυριά.Ιδανικό για παιδιά.



Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια

Κρέμα μπεσαμέλ ( ή μορναί)

  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο
  • (2 αυγά)
  •  3 κουταλιές της σούπας ροκφόρ
  •  1 φλιτζάνι γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί
  • φρυγανιά, πάπρικα ( για την επιφάνεια)
  • βούτυρο για το πυρέξ


Πως φτιάχνεται

  1. Βράζουμε σε νερό το κουνουπίδι, μέχρι να μαλακώσει αλλά όχι τελείως, να είναι κάπως τραγανό.
  2. Αποσύρουμε το κουνουπίδι από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:

  1. Σε μια κατσαρόλα και  σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.Το ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το αλεύρι στο βούτυρο, για λίγα λεπτά.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο.Όταν δέσει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά,  προσθέτουμε και τα αυγά.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Ρίχνουμε στην κρέμα και το ροκφόρ.

Στο πυρέξ

  1. Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο.Βάζουμε τα "μπουκετάκια"του κουνουπιδιού με το κοτσάνι προς την βάση του πυρέξ , το ένα δίπλα στο άλλο.Περιχύνουμε με την κρέμα.Στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί , πάπρικα αν θέλουμε και τριμμένη φρυγανιά για ωραία κρούστα.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ. Βάζουμε το πυρέξ στην δεύτερη θέση από πάνω, ώστε να περνάει αέρα θερμός στον πάτο του πυρέξ.


Έτοιμο σε περίπου μισή ωρίτσα ή και παραπάνω.  Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σφίξει λίγο και μετά σερβίρουμε.