Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Χταπόδι με μακαρονάκι

Νοστιμότατο φαγητό που αρέσει σε όλους.

Υλικά
  • 1 χταπόδι κατεψυγμένο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 γεμάτες κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί 
  • αλάτι , πιπέρι , (καυτερή πιπερίτσα άν θέλετε), 
  • 3-4 μπαχάρια , κανέλα
  • 4-5 γαρύφαλα καρφάκια 
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι ή "κοραλλάκι" 
Πως γίνεται
  1. Αφού ξεπαγώσει το χταπόδι  το πλένουμε , το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας με ένα φλυτζάνι νερό, το ξύδι και μισό δαφνόφυλλο. Σκεπάζουμε τη χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσει 30 λεπτά  (περίπου απο τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα).
  2. Βγάζουμε το χταπόδι απο τη χύτρα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια . Φυλάμε το νερό του σε ένα μπώλ.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με λίγο λάδι στην κατσαρόλα (την οποία την έχουμε σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας).
  3. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει ρίχνουμε και το σκόρδο.
  4. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού, τα αρωματικά , τον πελτέ και ανακατεύουμε ελαφρά. Αμέσως σβήνουμε με το κρασί.Όταν το κρασί εξατμιστεί ρίχνουμε το νερό του χταποδιού που είχαμε φυλάξει (περίπου 1 1/2 φλυτζάνι).
  5. Προσθέτουμε 5 φλυτζάνια ζεστό νερό.
  6. Οταν πάρει βράση ρίχνουμε 3/4 απο το πακέτο των ζυμαρικών.
  7. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά να σιγοβράσει το ζυμαρικό σκεπασμένο με το καπάκι (χρησιμοποιούμε τη χύτρα τώρα ως απλή κατσαρόλα , χωρίς να σφραγίσουμε το καπάκι). Ανακατεύουμε αρκετά και σβήνουμε τη φωτιά στο μισό του χρόνου βρασίματος που αναγράφεται στο πακέτο των ζυμαρικών.
  8. Το βράσιμο τους ολοκληρώνεται με την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Αν θέλετε το σερβίρετε με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Δημοσίευση σχολίου