Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Πορτοκαλόγλυκο σιροπιαστό

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το γλυκό!!!Γι΄αυτό φτιάξτε τη μεγαλύτερη δόση, τώρα που υπάρχουν άφθονα πορτοκάλια.Είναι κρίμα να το κάνετε με πορτοκάλια ψυγείου που έχουν χάσει το άρωμα τους.Τώρα λοιπόν που τα πορτοκάλια είναι αρωματικά.

Υλικά                                                                                                                       

    220 γρ.ζάχαρη  (1 φλυτζάνι)                                                              
    150 γρ. βούτυρο
    4αυγά                                                                                       
    1βανίλια                                                                                                  
    250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μισό πακέτο)                        
    1/2φακελάκι μπέκιν πάουντερ                                                               
    ξύσμα απο ένα πορτοκάλι  (συνολικα θα χρειαστούν 4 πορτοκάλια)    μεγαλύτερη δόση
    • 6 αυγά
    • 330 γρ. ζάχαρη
    • 225 γρ βούτυρο
    • 2 βανίλιες
    • 380 γρ. αλεύρι 
    • 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ 
    • ξύσμα απο δυο πορτοκ.
    για το σιρόπι
    • 220 γρ.ζάχαρη                                                                                                    
    • χυμό απο πορτοκάλια
    • νερό    (τόσο νερο ωστε μαζι με το χυμό να έχετε 2 φλ.) 
    •   330 γρ. ζάχαρη
    •   3φλ. χυμό + νερό
    Εκτέλεση 
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμους .
    2.  Στην φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό  βάζουμε το βουτυρο και το βαζουμε στο φουρνο  να λυώσει  (προσοχή μην σας καει) .
    3. Εν τω μεταξυ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν .
    4. Προσθέτουμε , με ροή σαν κλωστή , το χλιαρό βουτυρο , συνεχίζοντας το χτύπημα .
    5. Απλώνουμε το βουτυρο που απέμεινε σε ολη τη φόρμα.
    6. Ρίχνουμε τη βανίλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
    7. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζι με το μπέκιν ανακατεύοντας απαλά.
    8. Αδειαζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά .
    ετοιμάζουμε το σιρόπι ( το οποίο θα το ρίξουμε κρύο στο χλιαρό γλυκό)
    1.  Αφαιρούμε με προσοχή μακρόστενες λουρίδες απο τη φλούδα του πορτοκαλιού (που έχουμε πλύνει προσεχτικά) , χωρίς να αφαιρούμε και άσπρο μερος .
    2. Με κοφτερό  μυτερό μαχαίρι φτιάχνουμε μπαστουνάκια σαν μακαρονι παστιστιου.                (φτιαξτε πολλα και απο τα δυο πορτοκάλια . Θα γίνουν σαν πορτοκάλι γλυκο του κουταλιου και θα αρεσουν σε ολους)
    3. Σε μια μικρή κατσαρόλα ριχνουμε το χυμο-νερό με τη ζάχαρη και τις λουριδίτσες πορτοκαλιού, αφηνουμε να βράσουν ανακατεύοντας ( προσοχή , φουσκώνει πολυ)  περί τα 5 λεπτά ( θα το δουμε να "δένει") σε χαμηλή φωτιά .Δεν θέλουμε να γινει πολυ πυκνόρευστο αλλά ουτε και νερό . Πρέπει να απορροφηθεί απο το γλυκό.
    4. Το αφήνουμε να κρυώσει.
            Οταν βγάλουμε το γλυκό απο το φούρνο , το αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτα .
              Το ξεφορμάρουμε σε ένα ταψάκι  και το περιχύνουμε με το σιρόπι . 
              Με ένα κουτάλι φροντίζουμε ώστε να απορροφηθεί όλο . 
              Μετα το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα της αρεσκείας μας . 
              Γαρνίρουμε με τις λουριδίτσες πορτοκαλιου . 

    Σχόλιο
    •  Χρησιμοποιήστε μικρή φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση .
             (  Έχω μια αντικολλητική φόρμα σε σχήμα χρυσάνθεμου )
              Εχει αψογη εμφάνιση, ταιριάζει και για γλυκό στο τέλος δείπνου.
    •  Για μεγαλυτερη φόρμα, φτιάξτε τη μεγαλύτερη δόση .