Arancini / Αραντσίνι



 Arancini / Αραντσίνι

Μπάλες ριζότο με γέμιση σάλτσας κρέατος (ragu) και μοτσαρέλας.
  Φανταστική νοστιμιά απο το Palermo της Σικελίας  με την "χρυσή" απο τα πορτοκάλια  πεδιάδα  ( Conca d'Oro )





Για το ριζότο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη                      
  • 2 φλιτζάνια  ρύζι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ραγού
  • 300 γρ. ψιλοκομμένο μοσχάρι
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
  • 1κουτί ντοματάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα ψιλοκομμένη σε κύβους



Εκτέλεση
ριζότο
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. 
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να ροδίσουν. 
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  4.  Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου ανά ½ φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίζουμε τη διαδικασία για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ριζότο.
  5.  Μεταφέρουμε το ριζότο σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  6. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. 

 Σάλτσα ραγού.
  1.  Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μοσχάρι, το κρεμμύδι και τον αρακά. 
  2. Μόλις ροδίσουν σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. 
  3. Η σάλτσα που θα μείνει πρέπει να είναι χυλωμένη και να μην έχει υγρά. 
  4. Μόλις γίνει προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και περιμένουμε να κρυώσει για λίγο. 
  5. Χτυπάμε δύο αυγά και προσθέτουμε ένα ποτήρι γάλα. 
 φτιάξιμο "πορτοκαλιών"
  • Θέλουμε μια πιατέλα με γαλέτα. 
  • Το μπωλ με το ριζότο .
  •  Την κατσαρόλα με τη σάλτσα που εχει κρυώσει.
  • χτυπημένα αυγά για το πανάρισμα
  1. Βάζουμε στην παλαμη μας αρκετή ποσότητα απο το ριζότο. 
  2. Την πλάθουμε στο σχήμα πορτοκαλιού και την κρατάμε στην χούφτα του αριστερου χεριου.
  3. Πιέζουμε με τον αντίχειρα του δεξιου χεριου για να δημιουργηθει  σε μια λακκούβα στο κέντρο.
  4. Εκει βαζουμε λίγο απο το  ραγού και μοτσαρέλα. 
  5. Κλείνουμε την τρύπα με ρύζι 
  6. Βουτάμε τη μπάλα στο αυγό και τη ρολάρουμε στη γαλέτα 
  7. Τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο σε βαθύ σκεύος σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσήσει 
  8. Βγάζουμε τα αραντσίνι με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας 
  9. Ετοιμα.
  • Διάρκεια: 1 ½ ώρα