Κρόκος ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι

Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus) L. το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ιριδoειδών (Iridaceae) .


Γνωστός απο την Μινωϊκή εποχή  ,τοιχογραφίες που παρουσιάζουν λουλούδια κρόκου μπορεί κανείς να βρει στις ανασκαφές των Μινωϊκών Ανακτόρων  αλλά και στην Κλασική Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. . Δείτε την τοιχογραφια με τις κροκοσυλλέκτριες  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Ο κρόκος είναι ένα πολύτιμο καρύκευμα .
Ένα γκουρμέ προϊόν αφου για κάθε
1 κιλό αποξηραμένου προϊόντος χρειάζονται
150.000 !!! λουλούδια του φυτού.
Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ότι έχει  κορυφαία ποιότητα .
Σαν μπαχαρικό, προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα,
την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του.
 Ταιριάζει ιδιαίτερα στο ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, τσουρέκια & κέικ, παγωτό.