Πατάτα γεμιστή με μανιτάρια



Μια πατάτα τόσο μα τόσο ωραία ...Εντυπωσιάστε τους .
Υλικά
  •    4  μεγάλες πατάτες, ίδιου μεγέθους  , καλύτερα μακρόστενες
  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  •  3 λωρίδες  μπέικον
  • 300 γρ. τριμμένο έμενταλ ή γκούντα (μισό στη γέμιση , μισό για πασπάλισμα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. περίπου κρέμα γάλακτος  (μπορούμε και με γάλα , λιγότερη ποσότητα)
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι , μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο
         πως θα τις φτιάξουμε:
  1.     Πλένουμε πολύ καλά  τις πατάτες  με νερό να φύγει το πολύ χώμα. Έπειτα  τις τρίβουμε απ' έξω έλαφρά  με το πράσινο μέρος του σφουγγαριού της κουζίνας ,που έχει λίγη σαπουνάδα, να μείνει η φλούδα τους .Τις ξαναπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας , να μην μείνει χώμα πουθενά.
  2.  Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20' , ελέγχουμε μέχρι να μαλακώσουν, όχι να διαλυθούν.
  3. Τις βγάζουμε απο το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά (άσχημη εμπειρία  η καυτή πατάτα ) .
  4. Κόβουμε από πάνω ένα καπάκι και αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό , να μείνει ένα τοίχωμα ενός εκατοστού , σ' ένα μπώλ. 
  5. Κάνουμε  πουρέ με τις πατάτες που αφαιρέσαμε και την κρέμα γάλακτος.
  6. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και το σκόρδο .Αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε  σε μέτρια φωτιά με σκοπό  να εξατμιστούν τα υγρά τους , οχι να τηγανιστούν. Πρός το τέλος βάζουμε και το μπέικον κομμένο σε κομματάκια.
  7. Τα αποσύρουμε απο τη φωτιά και τα αφήνουμε.
  8. Ξαναδουλεύουμε λίγο τον πουρέ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και τα  μανιτάρια.
  9. Γεμίζουμε με το μείγμα τις πατάτες , τις ξεχειλίζουμε ούτως ώστε να σχηματιστεί ένα λοφάκι ,.σχεδόν τόσο όσο είναι και το κάτω μέρος που έχει τοίχωμα πατάτας .Του δίνουμε ένα όμορφο σχήμα πιέζοντας ελαφρά . 
  10. Πασπαλίζουμε με το τυρί που και αυτό το πιέζουμε λίγο να κολλήσει πάνω στον πουρέ.
  11. Τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρέξ ή ταψάκι.
  12. Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους  για 15' περίπου