Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Σουτζουκάκια με ρύζι

 Μια πιο ελαφριά εκδοχή αυτου του εξαιρετικού φαγητού για το οποίο φημίζονταν οι μικρασιάτισσες νοικοκυρές. Σουτζουκάκια που δεν τηγανίζονται και λιγότερα μπαχαρικά  σε ένα γευστικότατο πιάτο.
Συνοδευμένα με άσπρο ρύζι-προτιμότερο το  μπασμάτι- και πλούσια αλλα όχι πολυ λαδερή σάλτσα ντομάτας. 


Υλικά για τα σουτζουκάκια
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 3 σκελίδες σκόρδο (περασμένες απο την πρέσα σκόρδου)
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιές
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  •  αλάτι , πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  Υλικά σάλτσας
  • 2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 1-2 γεμάτες κ.σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • νερό
  • αλάτι, πιπέρι , κανέλλα , γαρύφαλλο , μπαχάρι 
Μια συσκευσία ρύζι μπασμάτι ή ρύζι νυχάκι.
 
Πως φτιάχνονται
  1. Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί.
  2. Το στίβουμε ελαφρά και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε και τον κιμά , το σκόρδο, το κύμινο , το αλάτι , πιπέρι και πολύ λίγο ελαιόλαδο.Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το μπολ για περίπου 1/2 ώρα στο ψυγείο
  4.  Πλάθουμε τα σουτζουκάκια  μακρόστενα βουτώντας τα χέρια μας σε λίγο κρασί.
  5. Τα βάζουμε σειρά σειρα  σε ένα ταψάκι  και τα ψήνουμε στο φούρνο.

πως φτιάχνεται η σάλτσα
  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο .
  2. Μόλις το σκόρδο βγάλει το άρωμά του προσθέτουμε τις  ντομάτες,  αλάτι και πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά.
  4. Βάζουμε και τον πελτέ  διαλυμένο σε λίγο νερό .
  5. Όταν πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε μεσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια στη σειρά και αφήνουμε να σιγοβράσουν.(Η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια και με αρκετό υγρό που θα απορροφήσουν τα σουτζουκάκια ).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι .Το πιο κατάλληλο είναι το αρωματικό μπασμάτι.(Οδηγίες  για το μπασμάτι υπάρχουν πάνω στη συσκευασία του.)
Δημοσίευση σχολίου