Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Σπανακοτυρόπιτα

με φυλλο κρουστας
 Σπανάκι υπάρχει άφθονο στην αγορά , είναι η εποχή του . Καιρός για αρωματικές σπανακοτυρόπιτες  που τρώνε με όρεξη και τα παιδάκια .

με χειροποίητο φύλλο

Υλικά (για ένα ταψί μέτριο)
1 κιλό σπανάκι  (μπορείτε να βάλετε και 1/2 κιλό σέσκουλα με 1/2 κιλο σπανάκι )
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο, λίγο μάραθο
4 αυγά
1 χούφτα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1/4 κιλού τυρί φέτα
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Φύλλο χειροποίητο (αν δεν τα καταφέρνετε ,  πάρτε φύλλο κρούστας ή φύλλο για πίτες )

Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζετε τα σπανάκια και τα πλένετε πολύ καλά . (Δείτε εδώ)
  2. Κόβετε τα σπανάκια , πιανοντας πολλά φύλλα μαζί σε κομμάτια πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
  3. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο δοχείο .
  4. Τους ρίχνετε αλάτι και τα ζουλάτε πολυ καλά με τα χέρια σας .Θα "κατέβουν" αρκετά .
  5. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδελίτσες καθώς και τα μυρωδικά στο σπανάκι.
  6. Προσθέτετε το τυρί θρυμματισμένο με ένα πηρουνι και τέλος τα αυγά ελαφρά χτυπημένα , ανακατεύετε .
  7. Ρίξτε το ρύζι (για να τραβήξει τα υγρά  που θα βγάλει το σπανάκι)
  8. Ανακατέψτε και πάλι , ρίξτε και λίγο ελαιόλαδο .
  9. Λαδώστε ένα ταψί και βάλτε ένα φύλλο χειροποίητο .(Αν βάλετε φύλλα κρούστας , μοιράστε τα μισά  για το κάτω μέρος της πίτας και τα μισά για το πάνω . Κάθε φορά που βάζετε ένα φύλλο , αλείφετε το με λάδι ).
  10. Αφήστε φύλλο στα τοιχώματα του ταψιού  γύρω γύρω , για να το γυρίσετε προς τα μέσα όταν βάλετε τη γέμιση . Ρίξτε τη γέμιση , γυρίστε το φύλλο (ώστε η γέμιση να "φυλακιστει" ).
  11. Αλείψτε τις άκρες των φύλλων με λάδι. Κόψτε ένα κομμάτι φύλλου για να καλύψετε τη μέση , αλείψτε με λάδι . Παρτε ένα φύλλο και καλύψτε όλη την επιφάνεια της πίτας .Λαδώστε το και χαράξτε το ελαφρά με τη μύτη ενος μαχαιριού .Καντε μερικά τυχαία τρυπήματα στο φύλλο με τη μύτη του μαχαιριού. Ραντίστε την πίτα με νερό . Πασπαλίστε την επιφάνεια με σουσάμι .
  12.  Ψήστε στους 180 βαθμούς  στην αρχή και έπειτα στους 200 για περίπου 3/4 της ώρας .
Δημοσίευση σχολίου