Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά


Εξαιρετικό φαγητό , κατάλληλο να σερβιριστεί στο γιορτινό τραπέζι .
  •   1 κοτόπουλο ολόκληρο
  •     1 πορτοκάλι μεγάλο
  • ½ κ.γλ. μπαχάρι
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. μέλι ελαφρά ζεσταμένο
  • 750 γρ. πατάτες σε μεγαλούτσικα καρέ κομματια
  • 2 καρότα 
  • 2 σκληρά μήλα
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι , πιπέρι

  1. Πλένετε το κοτόπουλο και ξεκολλάτε λίγο την πέτσα του , με προσοχή να μην τρυπησει , κυρίως στο στήθος και βαζετε αρωματικό βούτυρο που φτιάχνετε ως εξης:
    •  Ξύνετε την φλούδα του πορτοκαλιού σε ένα μπολ και προσθέτετε το βούτυρο, το μπαχάρι, και την κανέλα, σκόρδο και ανακατεύετε να γίνει αλοιφή. Τοποθετείτε το μίγμα κάτω από την πέτσα.

  2. Καθαρίζετε το πορτοκάλι και κόβετε το μισό σε λεπτές φέτες.
  3. Κόβετε και το μισό κρεμμύδι σε φέτες και τα στρώνετε στον πάτο της γάστρας.
  4.Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου.
  5. Αλατοπιπερώνετε και δένετε με σπάγκο τα πόδια του.
  6.Ανακατεύετε το μέλι με την πάπρικα το αλάτι και το πιπέρι, αλείφετε με αυτό το κοτόπουλο και τo τοποθετείτε στην γάστρα.
  • Σε ένα μπολ βαζετε τις πατάτες , τα καρώτα και τα μήλα.Ρίχνετε αλάτι , πιπέρι, σταφίδες , ελάχιστο λάδι και ανακατεύετε .Όλα αυτα τα βάζετε στη γάστρα γύρω από το κοτόπουλο.
7. Ρίχνετε και το κρασί, τον χυμό λεμονιού και το λάδι.
 8.Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 και 2 ώρες.
    Σε περίπου 1 ώρα το γυρίζετε και από την άλλη μεριά .Μετα απο λίγο το ξαναγυρίζετε πάλι .
    Στο τέλος για περίπου 10 λεπτά  το αφήνετε ξεσκέπαστο και κάτω , πάνω στη σχάρα για να δέσει το ζουμί του .

Οταν το βγάλετε απο το φουρνο το αφήνετε να ξεκουραστεί λίγο και το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα περιτριγυρισμένο απο τα λαχανικά.


Δημοσίευση σχολίου