Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Λουκουμάδες

Λαχταριστοί λουκουμάδες , είτε συνοδεύουν καφέ είτε συνοδεύονται απο παγωτό, πάντα επιθυμητοί.

  Υλικά
  • 250 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 12 γραμμάρια. μαγιά νωπή   ( 1/2 πακετάκι )
  • 1/4 κουταλάκι  γλυκού ζάχαρη 
  • ελάχιστο αλάτι
  • περίπου 1 φλυτζανι νερό
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα (μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο αλλα γίνονται πιο βαρείς)
  • μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα (παραδοσιακά) ή με λιωμένη (σε μπαιν μαρί) σοκολάτα 

πως φτιάχνονται
  1. Σέ ένα μπόλ διαλύουμε την μαγιά με ένα ποτήρι ελαφρά χλιαρό νερό ( είναι προτιμότερο το νερό να έχει θερμοκρασία δωματίου , παρά να είναι ζεστό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά ).
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο , λίγο νερό, ανακατεύοντας ελαφρά ,  μέχρι να γίνει παχύς χυλός.
  3. Αλατίζουμε.
  4. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο, σε ένα μέρος προστατευμένο σε ζεστό μερος να φουσκώσει για περίπου 1/2 ώρα.
  5. Η ζύμη πρεπει να είναι αφράτη , με πολλες τρύπες.
  6. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό αραβοσιτέλαιο ( τόσο όσο να σκεπάζονται οι λουκουμάδες που θα ρίχνουμε μέσα στο λάδι).
  7. Την βάζουμε στην φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι.Δοκιμάζουμε ποτε ειναι στην σωστή θερμοκρασία ρίχνοντας μια μικρή ποσότητας ζύμης, πρέπει να δημιουργούνται φουσκάλες γύρω της. 
  8. Μέ ένα κουτάλι παίρνουμε ποσοτητα όσο ένα κάστανο και την ρίχνουμε μέσα στο λαδι .
  9. Επαναλαμβάνουμε πολύ γρήγορα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της κατσαρόλας.
  10. Προσέχουμε την φωτιά , ίσως πρέπει να την χαμηλώσουμε λίγο .Οι λουκουμάδες πρέπει να χορεύουν μέσα στο λάδι.αν χρειαστεί τους αναποδογυρίζουμε .
  11. Όταν είναι ετοιμοι   -έχουν κάνει μιά χρυσαφί κρούστα- τους βγάζουμε σε μια πιατέλα πανω σε χαρτί κουζίνας με μια τρυπητή κουτάλα . Πρέπει να κάνουμε γρήγορα .
  12. Ρίχνουμε τους επόμενους για τηγάνισμα .
Σερβίρισμα

Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε μια πιατέλα , περιχύνουμε με αρκετό μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.Μια διαφορετική πρόταση είναι με λιωμένη σοκολάτα .

Τρώγονται φρεσκοτηγανισμένοι . Το καλοκαίρι συνοδεύονται θαυμάσια και απο μπάλες παγωτού.





Δημοσίευση σχολίου