Τορτίγια Ισπανική - Tortilla Española

Τορτίγια (ελληνικό τηγάνισμα)
 


Τορτίγια Ισπανική 
Η βασική συνταγή της ισπανικής σπεσιαλιτέ.Οι Ισπανοί προτιμούν την τορτίγια  ξανθιά και ζουμερή στο εσωτερικό της.Η ελληνική έκδοχή που κάναμε εμεις είναι περισσότερο ψημένη.Ευχαριστούμε τον φίλο μας Ignacio που μας ετοίμασε την συνταγή .

Υλικά για 4 άτομα
  • 1 1/2 φλυτζανι  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  5 πατάτες μέτριες, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  •  3 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
  •  Αλάτι ,πιπερι
                                                 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες  (προαιρετικά)
  •  5-6 αυγά μεγάλα 
Πως φτιάχνεται
  1. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα φετάκια απο τις πατάτες και απο τα κρεμμύδια , αλατίζουμε και ανακατεύουμε πολυ καλά.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
  3. Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία του λαδιου με ένα φετακι πατατας , θέλουμε να βράσει μεσα στο λάδι , οχι να τηγανιστεί. Αν δουμε την πατατα να κάνει αμεσως κρουστα κατεβάζουμε την θερμοκρασία του λαδιου , αποσύροντας το απο τη φωτιά.
  4. Οταν το λαδι είναι στη σωστη θερμοκρασία , βάζουμε μέσα προσεκτικά τις πατάτες. Το λάδι πρεπει να τις σκεπάζει πλήρως.
  5. Με ξυλινη σπάτουλα ανακατευουμε συνεχως το μιγμα , πιέζοντας ελαφρά να σπάσουν τα φετάκια.
  6. Οι πατατες πρεπει να μεινουν ξανθές. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το μίγμα πατατες κρεμμυδια με μια τρυπητή κουτάλα  σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  7. Σε ενα μεγάλο βαθυ μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνοντας ελαφρά.
  8. Οταν το μιγμα που βγάλαμε απο το τηγάνι έχει στραγγίξει και κρυώσει λίγο, το ρίχνουμε μέσα στο μπωλ με τα αυγά και ανακατεύουμε .
  9. Παιρνουμε ενα αλλο τηγάνι αντικολλητικό και μικρότερο απο το προηγούμενο , γιατι η τορτίγια δεν είναι τόσο λεπτη οσο η ομελέτα αλλα έχει πάχος περίπου 2,5 δάχτυλα.
  10. Ρίχνουμε ελαχιστο λαδι 1κ.σουπας , τοσο ωστε να αλειφτεί το  τηγανι - το μιγμα μας έχει ήδη αρκετό λάδι-  και ζεσταίνουμε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.
  11. Ρίχνουμε το μίγμα  κουνώντας το τηγανι κυκλικά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  12.  Σε 1 λεπτό  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Όταν κάνει κρουστα απο κατω  η τορτίγια πρεπει να  την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά με την βοήθεια ενος πιάτου με διαμετρο μεγαλυτερη απο το τηγάνι .Γυρνάμε την τορτίγια ξανά στο τηγάνι, γλιστρώντας την από το πιάτο, με την άψητη μεριά προς τα κάτω και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη εστία αφού κλείσουμε το μάτι. Είναι ήδη ζεστό.
  13. Οταν είναι ετοιμη την βγάζουμε σε ένα πιατο και την σερβιρουμε  ζεστή .

Τρώγεται επισης κομμένη και σερβιρισμένη πάνω σε τετράγωνα ψωμάκια με μια οδοντογλυφίδα ως ορεκτικό (τάπας).