Τούρτα μους σοκολάτα



Ονειρική , δροσερή και όχι πολύ γλυκιά .Σε δυο εκδοχές . Μια εύκολη για εξοχή ή για φοιτητες που τρελλαίνονται για γλυκο σε κάθε εξεταστική περίοδο και σε μια για μαμάδες.


Για την τούρτα χρειάζονται
Βάση : παντεσπάνι ή μπισκότα
Σιρόπι για την βάση παντεσπάνι

Γέμιση : μους σοκολάτας

Τοίχωμα : πουράκια έτοιμα( 2 κουτάκια) κομμένα στη μεση  ή μπισκότα

Γαρνίρισμα : φιλέ αμυγδάλου , τριμμένα πουράκια , flakes κουβερτούρας , τριμμένα μπισκότα  ή γλάσο σοκολάτας ( όχι όλα αυτά , αυτοσχεδιάστε ανάλογα με τα υλικα και την πειρα που διαθέτετε).
Διαλέξτε ποια εκδοχή θέλετε και τολμήστε

Βάση 1(εύκολη , οταν είστε εξοχή ή για φοιτητές)
υλικά
  • μπισκότα πτι μπέρ ή digestive 
  • Βουτυρο τυπου βιτάμ 
  • Ποσότητες;  ανάλογα με το σκευος που διαθέτετε 
Αναλογία υλικών : αναλογία μπισκότου / βουτυρου περίπου 2μέρη/1μέρος.(μπορεί και λιγότερο ).
Αρωματίστε με λίγο κονιακ ή ρουμι

Μπισκότα  τριμμένα πολύ καλά (στο μούλτι ) ή με οποιο άλλο τροπο μπορείτε .
Βούτυρο  έξω απο το ψυγείο για πολύ ώρα ώστε να είναι πολυ μαλακό .
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο .
Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο τσερκι με μια λωρίδα χαρτόνι διαμέτρου περίπου 25 cm , που θα συνδέσετε τις άκρες του ή με συνδετήρες ή με συρραπτικό .
Ντύστε το εσωτερικό με αλουμινόχαρτο .Τοποθετείστε το σε ένα μεγάλο δίσκο ή πιάτο.
Στρώστε  το μίγμα ,πατήστε το με ένα κουτάλι καλά να γίνει βάση και βάλτε το στο ψυγείο.

Βάση 2 ("επαγγελματική")  Καλό είναι να την φτιάξετε αρκετές ώρες πριν
υλικά για παντεσπάνι
4 αυγά

100 γραμ ζάχαρη
75 γραμμαρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 25 γραμ. σκόνη κακάο +ελάχιστο μπαίκιν πάουντερ
(ή 100γραμ . αλευρι μόνο, αν δεν θέλετε το πανεσπάνι καφέ)
"υποψία" αλατιού

πως φτιάχνεται
  1. Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά για περίπου 10 λεπτά με μίξερ ή με σύρμα-αυγοδάρτη.Θα γίνει ένα μίγμα πολύ αφράτο. 
  2. Κοσκινίζετε τα στερεά υλικά (μην παραλείψετε αυτο το βήμα).
  3. Ρίχνετε αυτο το μίγμα στο μίγμα των αυγών σαν βροχή ενω ανακατεύετε απαλά με μια  μαλακιά σπατουλα ( μαρίζ) παίρνοντας υλικό απο κάτω (εκει μαζεύεται το αλεύρι) και φέρνοντας το προς τα πάνω.Αποφυγετε τις βίαιες κινήσεις γιατί θα χαθεί  ο αέρας που έχει παγιδευτει στο μίγμα.
  4. Το μίγμα είναι έτοιμο όταν είναι ομογενές.
  5. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε μια φορμα (με σούστα καλύτερα )και ρίξτε το υλικό
  6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για  20-25 λεπτα 
  7. Αποσύρετε απο το φουρνο και αφήστε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε
  8. Βγάλτε το αντικολλητικό χαρτί 
  9. Βάλτε τη βαση με το στεφάνι -σουστα γυρω της  στην πιατέλα  που θα σερβίρετε την τουρτα 
Σιρόπι για  το παντεσπάνι  (μην παραλείψετε αυτό το βήμα)

50 γραμ νερό
50 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. κονιάκ ή ρούμι
Βάλτε σε ένα μικρό μπρίκι να βράσει το νερό με τη ζάχαρη για λίγο , προσθέστε και το ρουμί. Να δέσει λίγο . Ραντίστε με αυτο την βαση παντεσπάνι πολύ καλά .

εναλλακτικά : ραντίστε με καφέ εσπρέσο .

μους σοκολάτας 

500 γραμμ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρα κομμάτια
300 γραμ. γάλα πολυ ζεστό
500 γραμ, κρέμα γάλακτος πολύ καλά χτυπημένη .
  1. Ρίξτε τα κομμένα κομμάτια κουβερτούρας σε ένα μπολ .
  2. Προστέστε το πολύ ζεστο γάλα σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Αφήστε το μίγμα να ηρεμήσει και ασχοληθείτε με την κρέμα γάλακτος
  4. Σε ένα βαθύ και πεντακάθαρο μστεγνό μπολ ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπείστε με το μίξερ  τόσο ώστε να την δείτε να μοιάζει με πηχτό γιούρτι.
  5. Τωρα η θερμοκρασία της σοκολάτας έχει κατέβει , ρίξτε την κρέμα και ανακατέψτε απαλά με μια μαρίζ.
Συναρμολόγηση 
Παρτε τη πιατέλα με τη βάση  .
Τοποθετείστε για τοίχωμα ορθια μπισκοτα το ενα κοντα στο άλλο ή πουράκια .
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοίχωμα μέσα στο οποιο θα κλειστεί η μους.Ριξτε τη μους προσεχτικά και βάλτε στο γυγείο για 3 ώρες .
Βγάλτε την τούρτα για να κάνετε την διακόσμηση της .

γλάσο σοκολάτας ( βήμα για ...πολυ μερακλήδες)
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ζεστή
σε 200 γραμμαρια σοκολάτα πραλίνα
Ανακατεύουμε καλά και ριχουμε το γλάσο αφου κρυώσει  πανω στην κρύα μους και ξανα στο ψυγείο. Μετα απο κανα δίωρο η διακόσμηση