Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο


Ένα καλοκαιρινό φαγητό που η μυρωδιά του είναι μοναδική .Η γεύση του δε...αχ . Δεν είναι το ίδιο αν το φτιάξετε με κατεψυγμένες μπάμιες , γιατι δεν μπορούν να γίνουν όλα τα "βήματα" της συνταγής.Εκτός αν καταψύξετε μόνοι σας τις μπάμιες μετα το 4ο βήμα.
Υλικά
  • 1 κιλό μπάμιες
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 ή 2 κουταλιές πελτε ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι στον τρίφτη)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα , αρκετό ξίδι καλης ποιότητας
  • περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 Πως φτιάχνεται
  1. Καθαρίζετε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι  το πάνω μέρος απο το κοτσάνι, περιστρέφοντας την κάθε μπάμια χωρις να φανερωθει το εσωτερκό της( δεν το κόβουμε κάθετα) .
  2.  Τις πλένετε 2-3 φορες , σε μια λεκάνη με πολυ νερό.
  3. Τις στραγγίζετε ,τις αλατίζετε ελαφρά , τις περιχύνετε με ξίδι. 
  4. Τις βάζετε σε ένα ταψί απλωμένες , σκεπάζετε το ταψί με ένα κομματι τούλι (ή οτι άλλο ελαφρό υφασμα διαθέτετε) και τις  αφήνετε για 1/2 με 1 ώρα στον ήλιο .Εναλλακτικά τις μαραίνετε  σε ελαφρά ζεστό φουρνο (φυρω στους 50 βαθμους) .Σκεφτείτε ο καλοκαιρινός ήλιος είναι γυρω στους 35-40 βαθμους Κελσίου.
  5. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το  ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. 
  6. Προσθέτετε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες να σωταριστεί.
  7. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο , προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ .
  8. Ρίχνετε αρκετό νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγομαγειρευτεί για περιπου 20-30 λεπτα.
  9. Εν τω μεταξύ , οι μπαμιες είναι "μαραμένες" απο τον ήλιο (ή τον φουρνο).Εχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμους  . Σε ένα ταψί βάζετε τις μπάμιες και το ζουμί απο το κοτόπουλο , αν θέλετε ρίχνετε λιγο πιπερι , κανελα , μαϊντανο και τα ανακατεύετε.Σκεπάζετε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο.¨Η χρησιμοποιείστε γάστρα.
  10. Βάζετε το ταψί στο φουρνο και επιτηρείτε το μαγείρεμα ανακατεύοντας τις μπάμιες.
  11. Σε 1/2 ώρα προσθέτετε και το κοτόπουλο και συνεχίζεται το ψήσιμο . Προσοχή στα υγρά του φαγητού , θέλετε να μείνει με σάλτσα.
  12. Αφήστε το ταψί ακάλυπτο λίγο πριν το τέλος.
Με  τον ίδιο τρόπο μαγειρεύονται και μπάμιες στο φούρνο (χωρίς το κοτόπουλο) . Προσθέστε  ένα κύβο ζωμό .
Δημοσίευση σχολίου