Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Μπριάμι απλό


Παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό φούρνου . Υπάρχουν πολλές παραλλαγές . Σας προτείνω την απλούστερη εκδοχή. Δεν ανακατεύονται πάρα πολλά υλικά μαζί και είναι η γεύση του είναι εξαιρετική.Εύκολο φαγητό , θέλει αρκετή ώρα προετοιμασία , αλλά αξίζει τον κόπο.Τρώγεται και ζεστό και κρύο.

Υλικά   για 6 άτομα
( μεγάλο ταψί )

  • 10 κολοκυθάκια
  • 5-6 πατάτες
  • 3 ντομάτες  ώριμες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό 
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • αλάτι , πιπέρι, κανέλα 
  • λάδι 
  • 2 φλυτζάνια νερό 

Πως φτιάχνεται
  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λοξές φετούλες και τα ρίχνουμε σ΄ένα ταψί.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε κατα μήκος και μετα σε φετούλες .Τις ρίχνουμε στο ταψί επίσης .( Οι πατάτες θέλουν περισσότερο χρόνο ψησίματος απ΄οτι τα κολοκυθάκια , προσέξτε να μην τις κόψετε σε χοντρές φέτες).
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες-ανοίγουμε τις ροδέλες , το σκορδο σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο ταψί.
  4. Χοντροκόβουμε στο μπλέντερ ή με τον τρίφτη στην χοντρή μεριά τις φρέσκιες ντομάτες , ψιλοκόβουμε το μαϊντανό  και τα προσθέτουμε στο ταψί.
  5. Διαλύουμε στο νερό τον πελτέ και περιχύνουμε τα λαχανικά .
  6. Ηρθε η ώρα για αλατι , πιπέρι , κανέλα .
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά .
  8. Περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο τα υλικά . (Χρειάζεται ισορροπία, να μην κολυμπάνε στο λάδι , αλλα ουτε να γίνουν σαν βραστά, εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας αυτού του απλού φαγητού).
  9. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που το στερεώνουμε στο χείλος του ταψιού (να μην ακουμπα το φαγητό) σαν καπάκι .
  10. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο,  στην προτελευταία θέση, στους 210 - 220 βαθμους Κελσίου.Καλύτερα να μην το βάλουμε στον αέρα, στεγνώνει πολύ . 
  11. Ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο και έπειτα για άλλη μισή περίπου ανοικτό .
Φυσικά  , όπως σ΄ολα τα λαδερά φαγητά , το καλύτερο συνοδευτικό του είναι τυρί φέτα .
Καλή σας όρεξη.







Δημοσίευση σχολίου