Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Γεμιστά



  Θεϊκά ....Στο top5 του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού . Λαχανικά γεμισμένα με ρυζι , ψημένα στο φουρνο.  Σας προτείνουμε την παραδοσιακή εκδοχή του ρυζιού που είναι ανακατεμένο με το εσωτερικό των λαχανικών. Υπάρχουν και συνταγές με ρυζι και κιμα ή και με σταφίδες .
Η προετοιμασία απαιτεί πολύ ώρα  αλλα αξιζει τον κόπο.(Ακολουθούν πολυ αναλυτικές οδηγίες)


Υλικά για ένα μεγάλο ταψί (15-16 λαχανικά)
10 μεγάλες ντομάτες σφιχτές
2-3 πιπεριές πράσινες
2-3 μελιτζάνες στρογγυλούτσικες
2 κολοκυθάκια στρογγυλά (Αν δεν έχουμε στρογγυλά πρέπει να έχουμε 2-3 μικρα που θα τα κάνουμε "καρεδάκια" για το ρυζι)
5 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι (οχι σκόρδο , γίνονται πολυ βαριά )
1 ματσάκι δυόσμο (ή μαϊντανό ή και απο τα δύο)
1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι καρολίνα για κάθε κομμάτι λαχανικού  (το ρύζι πρεπει να είναι απο εκείνα που χυλώνουν) 
αλάτι , πιπέρι , κανέλα
2 κουταλιές σουπας πελτε ντοματας διαλυμένες σε 1 φλυτζάνι νερό
λάδι
Προετοιμασία 
Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για το φαγητό , τοποθετείστε τις ντοματες , τις πιπεριές , τα κολοκυθάκια , τις μελιτζάνες , για να δειτε ποσο χωρο καταλαμβάνουν  αναλογα με το μεγεθος τους . Υπολογίστε και λίγο χώρο για τις πατάτες οι οποίες μπαίνουν έτσι ώστε να βοηθάνε τα λαχανικά να στέκονται όρθια.
Πλένετε τα λαχανικά , πλένετε και το ταψί .
Για να αδειάσετε το εσωτερικό μέρος χρειάζεστε ένα μαχαίρι και ένα κουτάλι , αρκετα μπολ για να βάλετε το εσωτερικό  των λαχανικών ξεχωριστά.
Αρχίστε απο τις ντομάτες . Κοβετε ένα καπακι απο την ντομάτα και μετα με τη βοήθεια ενος μεγαλου κουτακλιου αδειαζουμε το εσωτερικό της προσεχτικά στο μπολ.
Απο ποιο μερος κόβουμε το καπακι ;
-Αν το κόψετε απο την μερια που είχε το κοτσάνι η ντομάτα αδειαζετε πιο εύκολα και τρωγεται και πιο εύκολα επίσης .
-Αν κόψετε το καπάκι απο την απο πάνω μερια η ντομάτα φαίνεται πιο ωραία , ειναι πιο κουραστικο το άδειασμα για θα πετύχετε το ξυλώδες μέρος του εσωτερικού και στο πιάτο θα αφήσετε υπολοιπο ντομάτας .
-Αν είστε απο εκεινους που τρώνε μονο το εσωτερικό ρύζι κάθε λαχανικού , ουτως άλλως αφήνετε πιάτο - πεδίο μάχης .
Αναποδογυρίσετε τις ντομάτες αφου αλατίσετε το εσωτερικό τους στο ταψί και φυλάτε στε ένα πιάτο τα καπάκια τους .
Διαλέγετε σαρκώδη μέρη απο το εσωτερικό των ντοματών και το κόβετε σε κυβάκια . Το υπολοιπο το περνατε απο το μπλέντερ. Τα φυλάτε ξεχωριστά.
Αδειαστε τα κολοκυθάκια .Αφαιρέστε καπάκι απο το κολοκυθάκι (αν είναι αρκετά μεγάλο ,το κόβετε ετσι ώστε να έχει μέγεθος που θα ταιριάζει με τα άλλα λαχανικά)
Κόβετε σε καρεδάκια το εσωτερικό και το φυλάτε σε ένα μπολ.Αλατίστε τα κολοκυθάκια και αναποδογυρίστε τα στο ταψί.
Καθαρίστε και κόψτε σε μακρόστενο σχήμα τις πατάτες . Βάλτε τες σ΄ενα μπολ και ρίξτε τους αλάτι πιπέρι , κανέλα και λίγο ντοματόζουμο.
Αδειάστε τις πιπεριές , κόβοντας ένα καπάκι απο την μεριά του κοτσανιού . Αλατίστε τες και αναποδογυρίστε στο ταψί.
Κόψτε ένα καπάκι απο την μελιτζάνα , έτσι ώστε να κάθεται σαν βαρκούλα .
Αφαιρέστε το εσωτερικό , αλατίστε την , αναποδογυρίστε την στο ταψί .
Κόψετε το εσωτερικό σε καρεδάκια .
 Αν δεν προλαβαίνετε ή δεν σας αρέσει να καταλαβαίνετε τα λαχανικά που έχουν αρωματίσει το ρύζι , περάστε το εσωτερικό απο τα κολοκυθάκια , τις μελιτζάνες και τις ντομάτες (το σαρκώδες μέρος) απο το μπλέντερ για λίγο . Επ ουδενί να μην γίνουν σαν φαγητό μωρού.
 Τρίψτε στον τρίφτη το κρεμμύδι .
Πλύντε και κόψτε τον δυόσμο , αν δεν έχετε δυόσμο βάλτε μαϊντανό.
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι , βάλτε λάδι και το τριμμένο κρεμμύδι .Αφήστε λίγο να μαραθεί.
Ρίξτε το εσωτερικό απο τις μελιτζάνες. Σωτάρετε ελαφρά, προσθέστε το εσωτερικό απο τα κολοκυθάκια . Ανα κατέψτε καλά . Αλάτι , πιπέρι. Ρίξτε μερικές κουταλιές απο την χοντροκομμένη ντομάτα , κανέλα.
Προσθέστε 1 1/2 κουταλιά της σούπας γεμάτη , ρύζι για κάθε γεμιστό κομμάτι.
Ανακατέψτε . Προσθέστε όλη την χοντροκομμένη ντομάτα και κουταλιές απο την πολτοποιημένη ντομάτα , το δυόσμο . Αλατίστε ελαφρά. Οσο πιο "ισορροπημένη" είναι η εικόνα του ρυζιού σε χρώμτα τοσο πιο ωραία η γέμιση.Πρέπει να δειτε να γίνεται λίγο χυλωμένο το ρύζι.Αποσύρετε το απο τη φωτιά .
Γέμισμα
Γυρίστε τα λαχανικά έτσι ώστε να είναι έτοιμα για γέμισμα .Βάλτε τα έτσι ώστε να είναι ανακατεμενα. Οχι ολες τις ντομάτες μαζί , όλες τις μελιτζάνες μαζί ...
Στερεώστε τα σε όρθια θέση με τις πατάτες αναμεσά τους.
Αρχίστε το γέμισμα.
Να αφήσετε λίγο κενό στο καθένα για το ρύζι φουσκώνει . Ρίξτε απο μια μικρή κουταλία πελτε με νερό στο κάθε ένα . Ρίξτε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας στο ταψί . Περιχύστε με λάδι . Σκεπάστε με τα καπάκια τους τα λαχανικά.
(Αν σας περισσέψει  γέμιση ρίξτε την στο ταψί .Γίνεται σκοτωμός για το ρυζάκι αυτό).
Ρίξτε τριμμένη φρυγανιά πάνω σε κάθε καπάκι.
Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στην αρχή στους 200 βαθμούς κελσίου και μετα στους 220.
Χρειάζονται σιγουρα μια ώρα και κάτι .
Κατα τη διαρκεια του ψησίματος ελέξτε αν το φαγητό χρειάζεται λίγο ζεστό νεράκι.
Καλή επιτυχία .






Δημοσίευση σχολίου