Κεφτεδάκια

Καλοκαίρι χωρίς κεφτεδάκια , πατάτες τηγανητές , σαλάτα και τζατζίκι , κυρίως μετά απο μπάνιο δεν γίνεται . Δεν τα φτιάχνω συχνά γιατί είναι τηγανητά , είναι όμως ακαταμάχητα. Τρώγονται και ζεστά και κρύα . Φυσικά εξαιρετικά για εκδρομές και πικ νικ.Δοκιμάστε τα .

Υλικά  ( 6 άτομα)
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2-3 μεγάλα παξιμάδια (ή φρυγανιές ή ξερό ψωμί)
  • 2 αυγά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • μερικά κλωναράκια δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι , ρίγανη
  • λίγο ξύδι (βοηθά στο να γίνουν αφράτα)
  • ελαιόλαδο (για το μίγμα)
  •  
  • Αλεύρι για να τα παναρουμε 
  • Μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνισμα . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ελαιόλαδο , αλλα γινόνται πιο "βαρειά" .

Πως φτιάχνονται 
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα παξιμάδια  και τα καλύπτουμε με νερό. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα να φουσκώσουν. Στη συνέχεια τα στίβουμε καλά.
  2. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη στη χονδρή μεριά ή στο μπλέντερ.
  3. Περνάμε το σκόρδο απο την πρέσα του σκόρδου.
  4. Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια δυόσμου αφου τα πλύνουμε.
  5. Σε ένα μεφάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά κάνοντας ένα βαθούλωμα στη μέση για να ρίξουμε τα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το βρεγμένο ψωμί  , κρεμμύδι , σκόρδο ,  δυόσμο , αλάτι , πιπέρι, ρίγανη  , λίγο ξύδι και αναμιγνύουμε για λίγο .
  7. Σπάμε σε ενα μπολ τα αυγά , τα ανακατεύουμε λίγο και τα ρίχνουμε στον κιμά.
  8. Προσθέτουμε ελαιόλαδο .
  9. Ζυμώνουμε το μίγμα για τουλάχιστον 5 λεπτά . (Καλό ζύμωμα σημαίνει αφράτο μίγμα).
  10. Βάζουμε στο ψυγείο το μίγμα  περίπου 20-30 λεπτά.(Θα σφίξει και θα απλωθούν τα μυρωδικά).
  11. Επειτα , φτιάχνουμε μπαλάκια με τις παλάμες μας . Το μέγεθος ποικίλει , απο μέγεθοςκαρυδιού,  μέγεθος αυγού ή και λίγο μεγαλύτερο.
  12. Αφου περιστρέψουμε το υλικό ενος κεφτές ανάμεσα στις παλάμες μας μεχρι να στρογγυλέψει, το πιέζουμε λίγο να γίνει σαν δίσκος .
  13. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα κατα σειρά για να μην κολλήσουν .
  14. Σε  ενα βαθύ σκεύος ρίχνουμε αρκετό αλεύρι,  περνάμε το κάθε κεφτεδάκι να παναριστεί  και το ξαναβαζουμε στην πιατέλα .
  15. Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ενα βαθύ τηγάνι , το βάζουμε στην φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά Τεστάρουμε το λάδι με ένα μικρό κομματάκι απο τον κεφτέ .Όταν το ρίξουμε στο λάδι πρέπει να δημιουργηθούν φυσαλίδες γύρω του.
  16. Αν το λάδι είναι έτοιμο παίρνουμε το κάθε κεφτεδάκι,  τινάζουμε το περιττό αλεύρι να πέσει στην πιατέλα και το βάζουμε στο τηγάνι . Αραδιάζουμε κεφτεδάκια γρήγορα μεχρι να γεμίσει η επιφάνεια του τηγανιού. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και όταν στην κάτω επιφάνεια δημιουργηθεί κρούστα τα γυρίζουμε . 
  17. Όταν είναι έτοιμα και απο τις δυο μεριές βγάζουμε τα κεφτεδάκια απο το τηγάνι και τ' αραδιάζουμε σε μια καινούργια πιατέλα στην οποία έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας (για να απορροφήσει το περιττό λάδι).
  18. Συνεχίζουμε με την επόμενη τηγανιά.
  19. Αν δουμε το λάδι να γεμίζει καρβουνισμένο αλεύρι (δεν τινάξαμε καλά τα κεφτεδάκια) , πρέπει να το αλλάξουμε πριν προχωρήσουμε στην επόμενη τηγανιά , να  σκουπίσουμε (όχι να  πλύνουμε , θα πέσει πολύ η θερμοκρασία του) εσωτερικά το τηγάνι με μπόλικο χαρτί κουζίνας και να ξαναβάλουμε λάδι για να συνεχίσουμε το τηγάνισμα.